Bättre prisinformation underlättar för apotekskunder

Nya regler och en oberoende prisjämförelsetjänst kan ge apotekskunder lägre kostnader för läkemedel, det skriver Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i en slutrapport.

I Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, slutrapport om läkemedel som inte ingår i förmånen föreslår myndigheten att det skapas en oberoende priswebb där priser visas för alla läkemedel som skrivs ut på recept. På webbplatsen ska det framgå vad alla läkemedel kostar på olika apotek.

– Patienten ska inte riskera att betala onödigt mycket för sina läkemedel. Därför är en enkel prisjämförelsetjänst och förändrade utbytesregler viktiga åtgärder, säger generaldirektören för TLV, i ett pressmeddelande.

I rapporten föreslår TLV också nya regler som innebär att alla läkemedel ska kunna bytas till läkemedel med samma aktiva substans på apotek. I dag gäller det endast läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet.

Förslagen innebär alltså att patienter kan få lägre kostnader för läkemedel samtidigt som det systemet blir enklare för såväl patienter som läkare och apotekspersonal. De nya reglerna skulle också öka incitamenten för läkemedelsbolag att behålla sina läkemedel i högkostnadsskyddet.

Läs hela pressmeddelandet här

Läs och hämta hem slutrapporten som PDF-dokument nedan

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.