Besök, diagnos och recept över nätet - på sveriges första digitala vårdcentral

Oavsett var i Sverige du befinner dig ska du snart kunna besöka en vårdcentral och få hjälp med såväl diagnos som recept och konsultremisser över nätet. - Den första digitala vårdcentralen är här.

I måndags öppnade nämligen sveiges första digitala vårdcentral på webbplatsen Kry.se .

Via videomöte kan läkaren ställa diagnos, skriva ut läkemedel eller skicka dig vidare till en annan specialist.

Kry har i samråd med läkare valt ut de symtom som lämpar sig för en sådan hantering. Utslag, feber och urinvägsinfektion är några av de besvär som går utmärkt att behandla via video, medan ett brutet ben kräver ett vanligt besök.
Det kan finnas fördelar med att använda det här på lång sikt för exempelvis korta återbesök.

Målet är att vårdcentralen skall kunna vara öppen dygnet runt årets alla dagar. Patienter från hela landet kan vända sig till Kry med sina besvär, och läkaren kan vid behov förskriva läkemedel eller skicka iväg en remiss till en specialist.

Liknande lösningar finns i USA men i Sverige är det ny mark, så ny att landstinget ännu inte har bestämt hur ersättningen ska se ut och patienterna får därför betala själva. Ett läkarbesök på Kry kostar 300 kronor, att jämföra med 200 kronor på en landstingsansluten vårdcentral och 350 kronor på akuten.

Detta behandlingsätt blir annorlunda för dig som patient eftersom den nya digitala vårdcentralen kommer ställa krav på att du är fokuserad på dina frågeställningar.

Fakta: Så här skall det fungera

  • Du bokar ett möte i webbläsaren, och väljer själv mellan en tid i kalendern och "drop-in".
  • Legitimation sker med hjälp av bank-ID.
  • Du beskriver dina symtom, och betalar med kort.
  • Därefter har du ett möte med läkaren via videolänk direkt i webbläsaren.
  • Läkaren för därefter journal precis som vanligt.
0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.