Biologiska läkemedel hjälpte mot min ledgångsreumatism!

Reumatoid artrit (RA), ledgångsreumatism
Fingrarna svullnade, fötterna ömmade och Annette Bjernevald fick svårt att gå. Ett blodprov bekräftade läkarnas misstankar om ledgångsreumatism. Själv var hon helt oförberedd på diagnosen som skulle komma att förvandla de närmaste åren till en mardröm

Första gången Annette Bjernevald, 56 år, hörde talas om biologiska läkemedel var i tv-stjärnan Oprah Winfreys program.
- Jag kände direkt att jag måste pröva, minns Annette.
Annette hade flera gånger bett läkarna om att få slippa de äldre långtidsverkande icke biologiska medicinerna, som hon tagit i olika kombinationer. Medicinerna höll sjukdomen i schack men biverkningarna var förödande. Bland biverkningarna fanns svår diarré – och det drabbades Annette av.
- Värken har jag kunnat leva med, men biverkningarna av medicinerna har nästan tagit död på mig, säger Annette, som bor i Hökarängen i Stockholm.
Annette fick sin diagnos våren 2009. Trots att hon uppvisade de klassiska symtomen svullna fingrar och ömmande fötter föll det henne aldrig in att hon hade ledgångsreumatism.
- Jag gick länge omkring med mina symtom i tron att de var sviter efter en blodförgiftning och snart skulle försvinna, minns Annette. Men tvärtom blev värken och svullnaden värre.

Läs artikeln om ledgångsreumatism i Hemmets Veckotidning här

Här finns mer information om Reumatoid artrit (RA) på Reumatikerförbundet