Bo Ringertz docent och överläkare i reumatologi

Chatt med reumatolog Bo Ringertz

Reumatikerförbundet gästade PostKodlotteriets Bingo-chatt torsdagen den 30/10 - 2014 klockan 17:30-19:00.

Bo chattade om reumatiska sjukdomar (och speciellt om artros) med postkodlotteriets onlinespelare. Du kan läsa mer om detta på bingo-chattens blogg.

PostkodLotteriets chattar äger rum varannan torsdag och syftar till att ge spelarna en bättre insyn i vad bidragen går till och på vilket sätt du som spelar är med och bidrar till en bättre värld.

Om Bo Ringertz (med egna ord)

Jag heter Bo Ringertz och är docent och överläkare i reumatologi. Jag ser fram emot delta i bingochatten och att vi tillsammans kommer att uppmärksamma frågor kring reumatiska sjukdomar och mer specifikt om diagnosen artros.

Min bakgrund är följande; Jag disputerade 1985 med en avhandling som handlade om vita blodkroppars betydelse för inflammationsreglering och blev därmed docent 1991. Som chefsläkare verkade jag på Karolinska universitetssjukhuset under åren 1999-2005.

Under många år har jag varit en del av Reumatikerförbundet. Jag sitter fortfarande som adjungerad i förbundsstyrelsen och är delaktig i olika projekt. Exempelvis är jag behjälplig med att starta en patientförening i Sri Lanka. Jag satt även som ledamot i SLE-gruppen redan från start och så länge den gruppen fanns som en egen del av Reumatikerförbundet.

Ett specialintresse för mig är komplementära behandlingar. Jag var ordförande i Reumatikerförbundets alternativmedicinska grupp vars uppgift var att ta fram bra konsumentvägledning. För mig är det viktigt att granska de komplementära behandlingar som finns för att gallra fram sådant som är ofarligt i samband med olika sjukdomar eller behandlingar, samt sådant som rent av har sin grund i ekonomisk vinning.

Nu är jag pensionär och tycker nog att jag har lite mer fritid… Jag arbetar fortfarande som reumatolog och överläkare med mottagning på KS Solna. Dessutom sitter jag i ett antal stiftelser där han bedömer forskningsansökningar för utdelning av forskningsanslag. Jag är också involverad i projektet NKS, Nya Karolinska Sjukhuset. Min uppgift är att se till att planeringen av vården sker på ett riktigt sätt, det vill säga att mottagningar och avdelningarna räcker till för att vården ska fungera på ett bra sätt.

Frågeställningar att utgå ifrån gällande artros

• Vad är egentligen artros och är det en reumatisk sjukdom?
  • Hur många i Sverige är drabbade och kan även unga människor få artros?
  • Vilka symtom kan man ha?
  • Hur konstaterar man att det är artros?
  • Finns det läkemedel som kan bota artros?
  • Vad är det för skillnad på artros och ledgångsreumatism?
  • Kan jag göra något själv för att lindra smärtan och stelhet?