Fot

Doktor Mikael Sandström svarar på frågor om fötter!

Fötterna är den kroppsdel som vi ofta lägger ner minst tid på. Att ta hand om sina fötter borde vara en självklarhet för alla. Många människor och framförallt män glömmer ofta bort sina fötter och uppmärksammar dem först de börjar värka eller när det är dags för att plocka fram sommarsandalerna. Problem med fötterna?

Miljoner svenskar lider av olika fotproblem. För varje steg som vi tar så belastar vi foten med dubbla vår kroppsvikt och vid löpning så är trycket upp till sju gånger. Därför är det viktigt att vi använder så bekväma skor så ofta vi kan och allra helst går barfota när möjlighet ges. Man kommer långt med egenvård och gärna i kombination med att regelbundet besöka en fotvårdsspecialist för att förebygga skador som kan uppstå. Faktum är att problem med fötterna även kan leda till värk i knän, höfter och rygg.

De problem Marie möter är av varierande karaktär. Många av hennes kunder har sjukdomar som påverkar fötterna – som diabetes, psoriasis och reumatism – andra har skador i fötter och fotleder samt relaterade problem i ben, knä och höft.
– Många har stora problem med sina fötter och har gått på fotvård i åratal utan att bli friska. Men faktum är att många problem går att förebygga bara man har kunskapen! Men hur ska man resonera kring fotvård under vintern? Behöver fötterna mindre omsorg när de skyddas av strumpor och skor?
– Ett stort problem under vintern är hälsprickor. Det finns ingen fukt i luften som i varmare länder, och den torra luften torkar ut huden. Många behöver använda mycket fotkräm för att undvika hälsprickor.

Fotfakta

  • Foten hålls ihop av senor och är uppbyggd av 26 ben, 33 leder, 107 ligament och 19 muskler.
  • Vi tar cirka 15.000 steg varje dag.
  • Fötterna är de kroppsdelar vi svettas mest om.


Problem med fötterna?  Möt Doktor Mikael Sandström när han svarar på tittarfrågor om fotproblem. Klippet från Nyhetsmorgon som behandlade ämnet fotproblem, kan du lyssna på här

Slipp fotproblem genom att välj rätt skor. Hösten närmar sig och en del av oss måste ut och leta nya skor om passar årstiden. Ortopedingenjören Helle Möller hjälper oss att välja skor som är skonsamma mot våra fötter. Klippet från Nyhetsmorgon behandlade  "slipp fotproblem genom att välja rätt sko" lyssna här

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.