Droppbehandling mot benskörhet

Idag kan man få behandling med dropp i armen av ett preparat som dramatiskt minskar risken för benbrott. Sådan behandling kan man få på sjukhus, men det bör även kunna göras på en vårdcentral. Det gör man nu i Uppsala och nu vill Göteborg haka på.

Varannan kvinna och var femte man riskerar att drabbas av benskörhet. Varje år inträffar i Sverige 70 000 frakturer hos bensköra. Och antalet frakturer ökar i takt med att vi blir äldre. På riksnivå ökar kostnaderna för frakturer på grund av benskörhet med cirka fem miljarder kronor varje år, men framför allt medför det också ett stort lidande. Benskörhet bör behandlas.

En behandling som finns idag är att få ett visst preparat givet som dropp i armen. De flesta drabbade av benskörhet får tabletter som de tar en gång i veckan, och många, men inte alla, får biverkningar den dagen. Två av tio som får dropp får också lite biverkningar, men då bara under någon enstaka dag per år. Andelen patienter som svarar på behandlingen är hela 80-90% att jämföra med 17% för de som får tablettbehandling.

Idag kan droppbehandling mot benskörhet ges på specialistmottagningar på sjukhus, men på sikt borde även primärvården, det vill säga vårdcentralerna, kunna ge sådan behandling. Man har med gott resultat provat detta i Uppsala, och nu är det på gång även i Göteborg. 

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg vill att en vårdcentral eller annan vårdverksamhet i Göteborg startar en droppverksamhet för drygt 100 patienter, de flesta äldre kvinnor. De skall nu utreda hur det kan genomföras, och vilken utbildning personalen behöver.

Källa: Västra Götalandsregionen

---
2016-05-24 

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.