Fibromyalgi (FM)

Patienter som lider av fibromyalgi upplever att de har svårt att få vård och att de bollas runt mellan olika vårdinstanser. Fibromyalgi leder till smärta i många delar av kroppen.

Symtom på sjukdomen är smärta i kroppens mjuka delar, men även onormal trötthet och tarmproblem är vanliga. Värme och stretching kan minska smärtorna, medan kyla och stress  kan förvärra. Men det är svårt att säga, det som kanske passar för en speciell individ, kanske inte alls passar den andre.  

Fibromyalgi utgör en egen diagnos, men vissa läkare kanske inte känner till sjukdomen så bra då den inte går att bekräfta med ett blodprov, röntgenundersökningar eller liknande.

Många med fibromyalgi har blivit slussad mellan hälsovårdscentralerna och specialsjukvården. Att patienterna verkar falla mellan stolarna är ingen nyhet.

För att man ska diagnostiseras med fibromyalgi måste man ha haft smärtor i minst tre månader i alla delar av kroppen. Många med fibromyalgi lider av svårt trötthet, som man inte kan sova bort.

Det är ändå viktigt att patienterna sköter sin hälsa och gradvis försöker förbättra sin kondition och muskelkraft. Det är också centralt att försöka uppnå en god sömnrytm, vilket kan kräva medicinering med läkemedel som förbättrar sömnen eller höjer smärttröskeln.

Kortfakta Fibromyalgi (FM)

  • Drabbar oftast kvinnor och då oftast i ung ålder eller i medelåldern.
  • Orsaken till sjukdomen är till stor del ännu okänd.
  • Grundsymtom är smärta, både i vila och i rörelse, och som verkar öka vid ansträngning.
  • Smärtan kan finnas i olika delar i hela kroppen, och varierar ofta från en dag till en annan.
  • Diagnos ställs enligt vissa internationellt godtagna kriterier.
  • Fysisk aktivitet visar likvärdig nytta som medicinsk behandling.
0 Kommentarer
  • 4 år sedan Permalänk

    Jag är en av dom som skickas runt. Idag hos reumatologen, proverna är bra. Vadå, men jag har ju ont och jag är trött. Tröttheten går inte över hur jag än sover. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig sa läkaren....jag har ätit prednisolon i nästan 3 år och nu tycker hon att jag ska trappa ner. Förra gången jag var dit fick jag salazopyrin men tålde inte den. Nu vet jag inte vad jag ska göra, tar pension som 61 åring bara för att jag inte orkar mer.

50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.