Föreläsning om Myosit och forskning i Piteå

Torsdagen den 10 mars hade Reumatikerföreningen Piteå en föreläsning för medlemmarna om myosit, muskeltrötthet och träning vid reumatisk sjukdom, det rapporterade Piteå-Tidningen om.

Föreningen hade bjudit in Ingrid Lundberg, reumatolog och professor från Karolinska Universitetssjukhuset och den i sverige som kan mest om myositsjukdom.

Hon föreläste om muskeltrötthet och träning vid reumatisk sjukdom, och refererade till den forskning man gjort vid Karolinska institutet på just myosit.
"Att träning är bra är ju ingen nyhet men att den molekylära effekten av träning kan ge positiva förändringar även på kroniskt inflammerade muskler kommer att vara till stor nytta för vår patientgrupp", säger Ingrid Lundberg vars forskargrupp genomförde studien. (Se artikel om studien här.)

Ingrid Lundberg har ett team runt sig med doktorer, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, mottagningssköterska med flera. Teamet forskar och ser till att patienter för det bästa tänkbara i vårdväg i ny medicinsk behandling och ett vänligt mottagande. Ingrid Lundberg och teamet runt henne tar också emot forskare från hela världen, de som vill lära sig mer om reumatisk sjukdom och främst myositsjukdom.

Varje höst ordnar man ett möte för myositpatienter och anhöriga.På mötet presenterar man sin forskning, nya rön , och vad nästa förskningsprojekt blir. Det är också ett tillfälle för patienter att träffas och utbyta erfarenheter. Det är också ett fint tillfälle att samtala med teamet lite mer privat.
En medlem som ingår i Ingrid Lundbergs patientgrupp berättade om sina erfarenheter och kort om sin sjukdom, polymyosit. Hon hyllade teamet som betyder mycket för dessa patienter, då det inte är en så vanlig reumatisk sjukdom. Hon åker ner en gång per år och träffar Ingrid Lundberg och hennes team.

Myosit är en reumatisk muskelsjukdom som leder till muskelsvaghet i ben och armar samt ger smärta i musklerna. Även leder och lungor kan påverkas. Det finns tre olika myositer: polymyosit, dermatomyosit, och inklusionskroppsmyosit. Behandlingen består av kortison och cellhämmande läkemedel.

Läs om myositsjukdom på Reumatikerförbundets webbplats här.