Fysioterapins dag den 8 september

Måndag den 8 september var det, den internationella fysioterapins dag. 

Fysioterapeuterna sätter det friska i fokus!
Fysisk aktivitet har aldrig varit viktigare att uppmärksamma än nu! Fysioterapeuter är bland annat specialister på att förebygga, diagnosticera och behandla smärta och andra besvär från rörelseorganen.
Att möta upp just dessa besvär utgör en stor del av primärvårdens vardag och är den näst vanligaste orsaken till längre sjukskrivning. På samtliga vårdnivåer och i många verksamheter skulle ett tidigt möte med en fysioterapeut åstadkomma snabbare och bättre resultat än vad vad som sker idag.

Från januari i år får de som går utbildningen en fysioterapeutexamen istället för sjukgymnastexamen. Utbildningen är densamma men den nya titeln är mer internationellt gångbar och fokuserar mer på det friska. Vi arbetar med att främja rörelse och ett aktivt liv. Att man inte behöver ta omvägen kring läkaren för att komma till en fysioterapeut är det inte så många som vet, trots att det har varit så i nästan tio år. man kan själv ringa för en tid, vilket sparar skattepengar, läkarresurser och onödigt lidande. Vart tionde besök i primärvården handlar om smärta och besvär från rörelseorganen. Många av dessa patienter  behöver inte ta omvägen kring läkaren utan kan gå till oss direkt.

Lyssna på fysiopodden 

Intervjuv med Stefan Jutterdal, leg fysioterapeut och ordförande sedan 2012 i Fysioterapeuterna (fd leg sjukgymnasters riksförbund). Dels hur man firade dagen; föredrag, politikeruppvakning och prova-på aktiviteter över hela landet. Vi pratar om valmanifestet, om namnbytet från sjukgymnast till fysioterapeut och självklart även om utmärkelsen årets fysioterapeut.

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.