Glada fötter

Många människor får någon gång i livet problem med sina fötter. Även om det är mindre fotbesvär kan det påverka vardagen. Med särskilt anpassade skor och inlägg går det att på ett relativt enkelt sätt behålla din livskvalitet och kunna fortsätta att ha ett aktivt liv.

Besvär med fötterna är ett vanligt problem för många människor. Fötterna bär upp hela kroppsvikten och precis som det är för resten av kroppen så sker det förändringar med åldern. Med individanpassade inlägg och skor kan besvären lindras och fötterna må bättre. Fötterna ändras på många sätt när vi blir äldre, till exempel kan fettkuddarna under fötterna tunnas ut, vilket i sin tur försämrar stötdämpningen, det gör i sin tur att benstrukturen blir mer utsatt för tryck och då kan det vara bra att stötta upp foten med ett inlägg.

Skoinlägg är bra då det fördelar belastningen mycket bättre och de är mjuka, vilket är bra eftersom fotens egen stötdämpning har blivit sämre. Det är mycket viktigt att prova ut individuella inlägg som är anpassade precis efter just dina specifika behov. Det är viktigt också att ta reda på vilken funktion som du behöver, det finns ju många olika inlägg.

Frågor att ställa?
  • Behöver dina fötter avlastning?
  • Har du nedsjunkna fotvalv?
  • Behövs hålfoten lyftas upp?
  • Har du tryck på andra områden på dina fötter?
  • Har du smärta i dina fötter?

Smärta är det vanligaste problemet, om man inte tar hand om sina fötter. Men det finns andra besvär man kan få som man inte direkt kopplar till besvär med fötterna, men som ändå är en konsekvens av att fötterna inte mår så bra. Äldre människor får sämre balans och då kan ett par stabila skor förhindra en fallolycka. När cirkulationen blir sämre påverkas fötterna som faktiskt finns längst ut i systemet. Blodtillförseln blir sämre, man får då fötter som blir svullna, domna ochde blir också mer utsatta för att få sår och skav på fötterna.

Med specialutformade skor och inlägg går det att lindra smärtan och kompensera för avtagande funktioner. Tänk på att skon du använder inte ska vara för trång En bra sko ska helst vara lite hård i sulan och hälkappan, så att foten hålls på plats. Du kan få hjälp med både skor och inlägg om du vänder dig till ett företag med ortopedtekniska hjälpmedel. Även andra problem i kroppen kan till exempel hand och höftproblem, kan påverka ditt val av skor. Har du svårt att böja dig ner kan ett par skor med kardborreband var en hjälp.

Det finns saker man kan göra för att få en bättre fothälsa och genom det förebygga problem. Enkla åtgärder kan vara att smörja sin fötter och se över ditt val av skor. Ju tidigare man börjar med att sköta om sina fötter, desto mindre blir riskan att få besvär. Fötterna är också värda att tas om hand, genom det får man mer livskvalitet. 

Att en så enkel sak som inlägg och rätt skor kan göra så stor skillnad är en glad överraskning för många!

Har du problem att sköta dina fötter själv? Ta då hjälp av en fotterapeut, det gör under för fötterna.

Så glöm inte dina så viktiga fötter!

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.