Har du Fibromyalgi?

Internationella Fibromyalgidagen 2016
Fibromyalgi är en sjukdom som upptäcks hos allt fler, inte enbart hos kvinnor som var vanligast tidigare utan även män. På senare tid har även ett flertal yngre personer befunnits ha Fibromyalgi. Vad är då detta för sjukdom?

Fibromyalgi tillhör de reumatiska sjukdomarna, även om detta är föremål för diskussion idag. Detta hälsotillstånd drabbar ofta kvinnor, men har också observerats bland män och barn.

Tecken på Fibromyalgi inkluderar muskelsmärtor i olika delar av kroppen, tilllsammans med värkande leder och ömhet i en del muskler. En annan vanlig indikation är att smärtor 'flyttar runt' i kroppen, från en kroppsdel till en annan. En hel del smärta är dock fokuserad på hals/nacke-området. Hos andra patienter är smärtan koncentrerad till armar, bröstkorg eller benen.
Själva smärttillståndet kan vara i ett flertal år, men intensiteten varierar på så sätt att den vissa dagar kan vara väldigt intensiv, och andra dagar mindre värk. Man kan ofta få huvudvärk, diarréer och ont i halsen.

Även med en tidig diagnosticering kan det vara svårt att ringa in just Fibromyalgi som orsaken till besvären. Anledningen är att dessa symtom är så vanligt förekommande. Har man dessutom andra krämpor såsom exempelvis Reumatoid artrit/ledgångsreumatism är det ännu svårare att ställa rätt diagnos.

Det bästa sättet att ta reda på om sjukdomen har gjort debut är att undersöka de så kallade 'triggerpunkterna'. Dessa är 18 kroppsdelar som man vet ofta är drabbade vid Fibromyalgi. Om minst 11 av dessa är påverkade kan det hållas för troligt att sjukdomen är aktiv. Dessa punkter inkluderar då nacke, armbågar, och höft. Bäckenet, baksidan av knäet och axlar ingår också.
Patientens medicinska historia utvärderas. Det är viktigt att berätta för läkaren om någon annan i familjen också har Fibromyalgi. Studier har visat att sjukdomen kan ha genetiskt ursprung. 

Det finns ännu inget sätt att helt bota från sjukdomen. Om smärtorna blir för starka kan smärtstillande mediciner ges. Eftersom sjukdomen kan komma att hålla i i flertalet år framöver så inriktar sig behandling främst på att patienten helt enkelt lär sig att leva med sjukdomen. Det kan exempelvis att man lägger något kylande eller värmande på de berörda områdena. Regelbunden motion kan också hjälpa, och typen av träning man bör utföra beror helt och hållet på vad en fysioterapeut kommer fram till kan vara aktuellt, men generellt ingår att sträcka ut musklerna vilket bidrar till att behålla kroppens rörlighet.
Aerobic kan ofta rekommenderas åt patienter, men då bör övningarna inte vara för krävande speciellt om det finns värkande leder i bilden.
Som alternativa behandlingar nyttjar vissa patienter akupunktur och homeopati, andra vänder sig till huskurer och örter. 

Att kunna förebygga Fibromyalgi är mycket svårt eftersom man idag inte känner till vad som är den direkta orsaken till sjukdomen. Dock kan det göra nytta att bibehålla en balanserad kost, vilken bör innehålla mycket frukt och grönt, gärna bladgrönsaker vilka är viktiga för musklerna i kroppen.
Genom att man håller sig fysiskt aktiv kommer musklerna att bli starkare och mer också mer motståndkraftiga mot smärta.

Det är också viktigt att tillräckligt med vila, vilken balanseras gentemot hur mycket man rör sig. Det rekommenderas också emellanåt att man begränsar intaget av koffein. Läkare kan också rekommendera att man minskar ner på eller slutar helt med eventuella antidepressiva mediciner.
Även om det inte går att bota Fibromyalgi så kan man få viss hjälp av läkemedel. Tillsammans med träning, kan smärtorna bli mer kontrollerbara.

*Fritt skrivet efter originalartikel på engelska.

Källa: Medicalsymptomsguide.com

---
2016-04-17 

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.