Sara Åhls Persson, 17 år, har barnreumatism. Bildkälla: Expressen-TV skärmdump

Hästen ser mer än rullstolen - Sara har JIA

Sara är 17 år, och har Juvenil Idiopatisk Artrit (barnreumatism). Hon var tidigare en väldigt aktiv tjej men sitter nu i rullstol. Men livet måste fortsätta sin gång och sin tröst hämtar hon i sin häst Rabalder.

Se en video med Sara från 'Vardagspuls' och Expressen-TV här.

17-åriga Sara Åhl Persson är en de drygt 200 barn under 18 år som årligen drabbas av den reumatiska sjukdomen Juvenil Idiopatisk Artrit (JIA)/barnreumatism.
Det började med värk i en fot, sedan blev det båda fötterna, benen, fingrar och armar.

Som 100% rullstolsburen är det inte mycket av Saras för tre så aktiva liv som finns kvar. I stället har hon hittat ridningen som får henne att känna sig som en människa igen, och hästen Rabalder är favorithästen.

Barnreumatism - Juvenil Idiopatisk Artrit - JIA
  • Varje år insjuknar drygt 200 barn under 18 i juvenil idiopatisk artrit - eller barnreumatism.
  • Tidiga symtom är en eller flera svullna leder som blir röda och varma
  • Ofta gör det ont att använda leden och den känns stel.
  • Fysisk aktivitet är viktig för barn med reumatisk sjukdom.

Källa: Expressen-TV och Reumatikerförbundet