Äldre fick starkare höftben av att "hoppa hage"

Några forskare i England lät ett antal personer hoppa enligt ett särskilt träningsprogram två minuter om dagen. Efter endast ett års tid hade bentätheten ökat i höftbenet.

Att träning stärker skelettet och ökar bentätheten känner forskare redan till. Den studie som gjordes i England på Loughborough Universitet handlade om vilken typ av övning som kan användas när det gäller höftbenet.
Man testade en övning där de 34 försökspersonerna, äldre män i åldern 65 och 80 år, fick hoppa på ett eller två ben i slumpvis ordning i två minuters tid - en övning som kan sägas motsvara barnleken "hoppa hage". Det resulterade i en ökning av bentätheten på upp till 7%.

Forskarna tror att det här resultaten skall kunna användas i praktiken i arbetet med förebyggande och hantering av osteoporos (benskörhet). Starkare skelett minskar risken att få frakturer.

Så kanske det inte bara skulle vara kul för barnbarnen om mormor och morfar/farmor och farfar var med och lekte "hoppa hage", utan rentav vara nyttigt.

Artikeln publicerades av tidningen The Telegraph. Läs artikeln här. (på engelska)
Artikeln översatt till något så när förståelig svenska här

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.