Intervju med Catarina som har Psoriasis.

Catarina Olsson kommer från Bollnäs. Som 18 - 19-åring fick hon Psoriasis och vartefter också Psoriasisartrit. Här följer en kort intervju med henne om hennes sjukdomshistoria.

Intervju med Catarina Olsson från Bollnäs.

 • Har du psoriasis?
  - Ja en mycket aggressiv Psoriasis.
 • Hur gammal var du när du fick den?
  - 18 eller 19 år. Jag var då med om en bilolycka och något år efter det bröt psoriasisen ut. Först var den inte så farlig men någon gång vid 30 blev det mycket värre. Nu är jag 45 och mår ganska bra efter omständigheterna. Men jag har varit sjukskriven i nästan tio år på grund av psoriasis så det har varit riktigt jobbigt i perioder.
 • Har du Psoriasisartrit?
  - Ja, men det är huden som är svårast för mig. Jag var en av de tre första som började med (läkemedlet) Stelara i Sverige men har även gått på andra biologiska läkemedel. Jag har haft jättebra läkare sedan jag kom till specialistvården. Inom primärvården står det mesta stilla men specialisterna, i mitt fall Akademiska sjukhuset i Uppsala, vet vad de gör.
 • Har du kunnat arbeta då du varit sjukskriven så mycket?
  - Inte först, jag fick ju tvillingar också mitt upp i alltihopa, men efter ett tag höll jag på att bli tokig av att inte få arbeta så då började jag först fem timmar i veckan och nu arbetar jag säsongsvis. Under hösten och våren driver jag en klädbutik och på sommaren anordnar jag klimatvårdsresor för de med psoriasis.
 • Har andra i din familj/släkt psoriasis?
  - Nej, bara någon moster men nu har jag och ett av mina barn, som är elva år nu. Han fick redan då han var tre år men det blev värre vid åtta.

Intervjun har tidigare publicerats av Psoriasisförbundet.

Källa: Psoriasisförbundet

---
2016-03-03 

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.