Psoriasis är inte bara en hudsjukdom. Bild: Photos.com

Lång tid för att få diagnosen Psoriasisartrit (PsA)

#EULAR2015  En svensk studie som presenterades vid reumatologikonferensen EULAR2015 visade att det tar väldigt lång tid att få komma till en specialist och få diagnos för Psoriasisartrit (PsA), det rapporterar Dagens Medicin.

Psoriasisartrit (PsA) är en ledsjukdom som cirka 30 procent av alla med psoriasis drabbas av. Ju snabbare en diagnos kan ställas desto större är chansen att undvika permanenta skador på till exempel leder, och i tidigare studier har forskare sett att en försening av diagnos på ett till två år förvärrar sjukdomen.

En ny svensk studie visar att tiden innan patienten får sin diagnos är relativt lång i Sverige, upp till 6 ½ år kan det ta från det att man först sökt vård till det att man fått sin diagnos Psoriasisartrit (PsA).
Man såg dessutom att 66 procent av patienterna som också hade psoriasis, hade sökt för ledsymtom innan de fick sin diagnos för Psoriasis. Det är lite förbryllande för forskare eftersom det är allmänt vedertaget att Psoriasisartrit (PsA) utvecklas efter hudsjukdomen Psoriasis.

Läs artikeln på Dagens Medicins webbplats här.

0 Kommentarer
  • 4 år sedan Permalänk

    Jag hade tur som kom till en läkare via mitt arbete när jag hade fruktansvärt ont i kroppen och svårt att gå som konstaterade att jag hade PsA. och skickade mig till reumatologen.

50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.