Lång väntan på diagnos för personer med ryggont

Många svenskar lider av ryggont i flera år utan att få rätt diagnos och behandling.

Delresultat från Netdoktors upplysningskampanj om den inflammatoriska ryggsjukdomen, AS, visar att många personer med ryggont får vänta i över tio år på att få diagnos.

Undersökningen visar också på ett missnöje från personer med ryggont. Sjukvården får ett underbetyg både från patienter som fått diagnosen AS och bland dem som uppvisar symtom på AS, men som varken fått diagnos eller behandling.

Hittills under kampanjen har över 1 500 personer angett symtom som kan tyda på att de har AS, enligt de symtomkriterier som specialistläkare inom reumatologi använder för att ställa diagnos. Över hälften av dessa har haft ryggsmärtor i över tio år. Två tredjedelar har angett att de inte tycker att sjukvården tagit deras ryggsmärtor på allvar.

– I Socialstyrelsens riktlinjer framhävs hur man ska gå till väga, med riktad utfrågning och eventuellt magnetkameraundersökning av ryggen. Rätt diagnos är viktigt för att kunna ge rätt behandling, säger professor Lennart TH Jacobsson, överläkare vid Reumatologiska kliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Över 370 personer med diagnosen AS har för Netdoktor berättat om sina erfarenheter och om den behandling de får mot sjukdomen. En tredjedel av dem hade haft ryggsmärtor i över tio år innan de fick sin diagnos.


Publicerad den:
12 July 2013

Författare: Besima Simsek, redaktör

Källor: Netdoktor

50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.