Lovisa har barnreumatism (JIA)

Lovisa var 10 år när hon fick smärtor i ryggen, och sedan även handlederna och fötterna. Hon gick till sin skolsköterska, som skrev en remiss till läkare för misstanke om barnreumatism. Men ett flertal besök hos olika läkare ledde ingenstans, utan smärtorna förklarades med såväl växtvärk som tonårssymtom. När fingrarna började göra ont och blev stela, då trodde inte hennes mamma längre på läkarnas förklaringar - för hon hade aldrig någonsin hört talas om att växtvärk kändes av i fingrarna.
2014 fick så Lovisa äntligen sin rätta diagnos, Juvenil idiopatisk artrit - JIA (barnreumatism) av en specialist i Jönköping, och kunde då få rätt mediciner. Tidigare fick hon bara värktabletter och inflammationshämmande medicin. Nu tar hon en medicin med cellgifter, som har börjat fungera men inte hjälper mot smärtan.

Sjukdomen påverkar Lovisa mycket, ibland kan hon ha så ont att hon skriker rakt ut, och vissa dagar kan hon inte ta på sig strumporna själv. En till två gånger i veckan måste hon åka till Jönköping till barnrehabteamet, käkkirurgen, eller sjukgymnastik, eller också gå på sjukgymnastik i Smålandsstenar. Det gör att hon missar lektioner i skolan, skolarbete som hon måste försöka ta igen sedan.
Som vanligt bland reumatiker känner även Lovisa av förändringar i väderleken, därför försöker familjen åka till varmare länder någon gång på våren eller hösten.

Idag har hon inte lika ont i händerna och fötterna, efter att ha påbörjat behandlingen med cellgift, men ryggen har dock blivit sämre. Trots att hon är stel i kroppen och har ont så får hon inte sitta stilla. Hon kan inte klara av sporter som fotboll och innebandy, men dansar klassisk balett och tränar drill. Hon övar också sin rörelseförmåga i fingrarna genom att pärla halsband, som hon sedan säljer till förmån för Bröstcancerfonden.
Både hon och hennes mamma lever på hoppet de fått av vad en läkare sagt, nämligen det att hennes sjukdom i bästa fall kan försvinna av sig själv när Lovisa blivit äldre - det gör den nämligen hos cirka en tredjedel av patienterna.

Källa: Artikel i Allers veckotidning nr 38 - 2015

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.