Medicinska nyheter

Netdoktorn 2012-02-16

Få känner till rätten att begära ut vem som läst deras journal.

 

Det är inte många som känner till att de kan begära ut en logg från landstinget för att se vilka som läst deras journal. På Karolinska universitetssjukhuset har bara 160 personer bett om ett loggutdrag, skriver Dn.se.

Det går att spåra vem som varit inne och läst din journal – det registreras i datasystemet. Enligt patientdatalagen har alla rätt att begära ut en logg över hur många som läst ens journal.

Datainspektionen ska under våren granska rutinerna i vården ser ut när det gäller att lämna ut loggutdrag. Till Datainspektionen kommer det nu in klagomål från personer, bland annat om att det varit mycket trafik i deras journaler.

– Vissa får inte ut någon information, andra får ut logglistor som de inte förstår. Och något som vi sett på sista tiden är att vissa hör av sig o ch säger att det har varit så otroligt mycket trafik inne i deras journal. De har pratat med vårdgivaren men inte fått någon bra förklaring, säger Maria Bergdahl, jurist på Datainspektionen.

Författare:Besima Simsek

Källa:Dn.se

Publicerad: 2012-02-16


0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.