Bild: Photos.com

Mer kunskap och bättre samverkan kring Psoriasissjukdom behövs

I tidningen Norran intervjuas en som vet hur det är att vara sjuk i Psoriasis om att vara patient med Psoriasissjukdom i Sverige idag. Mer kunskap behövs och även bättre samspel i vården.

Kunskapen om vad psoriasis och psoriasisartrit är måste öka, och likadant måste det finnas mer samverkan mellan olika vårdavdelningar. De som har Psoriasissjukdom måste också bli modigare och våga prata om den.

Tidigare har man betecknat psoriasis som en hudsjukdom. I dag vet man att det istället är en systemsjukdom som kan drabba flera organ. Därför är det viktigt att få rätt behandling tidigt, så att man inte utvecklar följdsjukdomar.

Bättre samspel behövs inom vården. En patient berättar att hen fått gå till fem olika kliniker för behandling av samma sjukdom. "Jag går till vårdcentralen om jag vill ha någonting för magen, till reumatologen för hjälp med lederna. Det är ingen samordning", säger hen.

Det är viktigt att ha kunskap om sin sjukdom, så mycket som möjligt. Det gör det lättare att vara patient, för Psoriasissjukdom är kroniskt, livslång sjukdom, och det är viktigt med en bra relation med sin läkare.
Patienter upplever att kvalitén på vården skiljer beroende på var man bor.  Det kommer att komma nationella riktlinjer, men det kommer att ta ungefär två år, säger en person med insyn i processen.

Fritt skrivet efter originalartikel i tidningen Norran.

Källa: Norran.se

---
2016-03-09 

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.