Ny lag ska stärka patientens ställning

Från 1 januari 2015 gäller en ny patientlag. Den har tagits fram för dig som är patient.

I den beskrivs att du ska få information om din sjukdom och om vilka behandlingar som finns, så att du också kan vara mer delaktig i din egen vård. Du ska också få information om möjligheten att välja den vård du behöver.

Lagen förtydligar kravet på vårdens informationsplikt till dig som patient. Oavsett vem du är och vilken bakgrund du har ska vårdpersonal ge den information du behöver. Det betyder till exempel att du kan behöva en tolk eller skriftlig information, för att förstå hur en undersökning kommer att gå till. Information ska också ges till närstående där det är lämpligt. 

Som patient ska du få information om: 

  • Ditt hälsotillstånd  
  • De metoder som finns för undersökning, vård och behandling 
  • De hjälpmedel som finns för dig som har en funktionsnedsättning
  • Vid vilken tidpunkt du kan förvänta dig att få vård
  • Det förväntade vård- och behandlingsförloppet
  • Väsentliga risker för komplikationer och biverkningar
  • Eftervård 
  • Metoder för att förebygga sjukdom eller skada.

Nyhet:

En av nyheterna i lagen är att du som invånare kan söka öppenvård var som helst i Sverige. Det betyder att du kan välja vårdcentral eller öppen specialistvårdsmottagning för besök eller undersökning. Du kan också välja var du önskar få behandling så länge det handlar om öppenvård, det vill säga att du inte blir inlagd. Exempel på öppen specialistvård är gråstarrsoperationer. Reglerna för den öppna specialistvården ser olika ut i landsting och regioner, läs mer på 1177 Vårdguiden.

Läs mer här om patientlagen här

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.