Nytt projekt i Norge kan ge bättre behandling av Fibromyalgi

Från Norge rapporteras om ett nytt projekt som skall ge bättre behandling av patienter med Fibromyalgi. Bland annat kommer patienter få delta i en "Fibromyalgiskola" och ett särskilt träningsprogram.

Det är norska Nationell kompetenstjänst för reumatologisk rehabilitering (NKRR) som skall få möjlighet att testa ett nytt sätt att ta hand om patienter som blir diagnosticerade med Fibromyalgi.
I ett nytt projekt som nu startar upp i sex kommuner i Norge skall specialistvården samarbeta med primärvården. 

I Norge som i Sverige tar det ofta lång tid att få den rätta diagnosen ställd när det gäller Fibromyalgi. De flesta patienterna behandlas inom 'kommunehelsetjensten', som ungefär motsvarar vår Primärvård, och vilken vård man kan få varierar stort från en plats till en annan.

Upplägget för den studie som skall dras igång inom det nya projektet är så här:

  1. Patienter som kommer till sin 'fastlege', ungefär som våra 'husläkare', skickas med remiss till reumatolog för att få fastställt Fibromyalgidiagnos och utesluta andra orsaker.
  2. Efter detta kommer de erbjudas en kort kurs om Fibromyalgi, smärtmekanismer och vad de själva kan göra för att kunna leva ett så bra liv som det går trots sjukdomen.
  3. Efter kursen får de en förfrågan om att delta i en studie där man delas in i två grupper, ena gruppen kommer få delta i ett särskilt rehab-program i sin hemkommun, medans den andra gruppen som fungerar som kontrollgrupp kommer få sedvanlig behandling.

Rehabprogrammet innefattar en kurs i 'Livsstyrketräning', som varar 15 veckor med 10 samlingstillfällen, samt individuell träningsvägledning på 'Frisklivscentral' under 8 veckor efter den förstnämnda kursen.
Kontrollgruppen kommer erbjudas motsvarande behandling efter att studien avslutats och all data samlats in.

Studien startar upp den 1 augusti 2016.

Fritt översatt och skrivet efter originalartikel på norska.

Läs artikeln här. (på norska)

Källa: forskerlivet.no och NKRR

---
2016-03-03 

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.