Pet-kamera gör smärtan synlig

Med ny teknik har det blivit möjligt att i bild påvisa förändringar i de områden av kroppen där patienter med kronisk smärta har ont.

Så kallade PET-kameror kan ta bilder som visar var människor med långvarig smärta har ont. Med de nya teknikerna är kronisk smärta inte längre en osynlig sjukdom. Inte minst för patienterna, som ofta möts av misstro.

Det vi får fram med pet-kameraundersökningen är inte en bild av själva smärtan, utan av processer som alstrar den. I likhet med kärlek eller hunger är smärta en individuell upplevelse och känsla, som inte låter sig fångas på bild.

  • Smärta är den vanligaste orsaken till besök på sjukhusens akutavdelningar och långtidssjukskrivningar
  • Hittills har smärta bara kunnat mätas utifrån patienternas beskrivningar och skattningar av den.
  • en procent av befolkningen har smärta som sitt värsta hälsoproblem. Det får stora konsekvenser både för samhället och för patienterna själva.
  • Människor som lider av långvarig smärta får lägre livskvalitet.
  • Hos patienter med kronisk smärta brukar varken blodprover eller undersökningar med röntgen eller magnetkamera visa någonting onormalt. Men nu kan man påvisa att det finns mätbära förändringar i det smärtande området.
  • PET står för Positron emissions tomografi och visar var svagt radioaktiva ämnen hamnar i kroppen.

Läs artikeln här

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.