Psoriasis är inte bara en hudsjukdom. Bild: Photos.com

Psoriasis lyfts upp av WHO

I slutet av maj antog WHO en resolution som erkänner psoriasis som en kronisk sjukdom. Nu kan det bli aktuellt med nationella riktlinjer.

Världshälsoorganisationens resolution slår fast att psoriasis är en kronisk, icke smittsam, smärtsam, vanställande och handikappande sjukdom utan bot som kan medföra psykosociala konsekvenser. WHO uppmärksammar också att många saknar tillgång till tillräcklig behandling.

– Det är ett stort framsteg, det är fantastiskt bra, och vi kommer att jobba på nationell nivå för att utarbeta riktlinjer för psoriasis, säger Oliver Seifert, hudläkare och utbildningsansvarig i specialitetsföreningen Svenska sällskapet för dermatologi och venereologi, SSDV.

Psoriasis har länge betraktats som endast en hudsjukdom men har i och med nya rön de senaste åren uppgraderats till en inflammatorisk systemsjukdom.
Förutom psoriasisartrit i lederna ökar det risken för det metabola syndroment med hjärt-kärlsjukdom och diabetes samt bland annat risken för Crohns och sjukdom i levern.

I höst ska SSDV starta en intressegrupp för psoriasis med målet att arbeta fram ett förslag till nationella riktlinjer, enligt Oliver Seifert.

– Det är personer med svår psoriasis som har ökad risk för samsjuklighet och dem måste vi diagnostisera i tid och följa upp. Inom primärvården fortsätter många att se psoriasis som en hudsjukdom men kanske kommer man att bli mer uppmärksam i och med resolutionen.

Men det är inte bara sjukvården som måste bli medveten om en ökad samsjuklighet, påpekar Oliver Seifert.

– Det är viktigt att också patienterna tar ansvar för sin livsstil och minskar sitt alkoholintag, rör på sig mer och äter sund mat, säger han.

För Psoriasisförbundet är Världshälsoorganisationens erkännande av psoriasis ett genombrott som man kämpat för i många år på internationell nivå.

De ”noncommunicable diseases ”, eller kroniska sjukdomar, som WHO listar som dödar flest människor är hjärtkärlsjukdom, cancer, sjukdomar i luftvägarna och diabetes.

I Norden beräknas 3-4 procent av befolkningen ha psoriasis, det är något högre än i USA. I Sydostasien är prevalensen betydligt lägre.

Läs om Psoriasisartrit (PsA) här

Artikeln i Dagens Medicin läs här