Råd om smärta

Vad kan man göra själv när man inte vill tillåta smärtan att ta överhanden i livet? Här kommer några råd.

Det är mycket du själv kan göra för att hantera dina smärtor, så dom inte tar över ditt liv. Lever du med en reumatisk sjukdom så får man smärtor periodvis eller hela tiden. Några saker som kan hjälpa kan vara:

  1. Sätt upp konkreta mål i förhållande till ditt arbete, din fritid och samvaro med människor, som ger dig energi och glädje. Var realistisk, hellre lite aktivitet än ingen eller för mycket.
  2. Öva dig på att släppa fram känslor som bekymmer, ängslan, och vrede. Använd gärna mental träning , mindfulness och meditation till detta.
  3. Ta dina smärtstillande mediciner på fasta tider. Ändra dosen endast gradvis, det försäkrar dig om att den ger den bästa verkan, och ger dig stabilitet och ro i din vardag. Gör dock inga förändringar utan att samråda med din läkare.
  4. Se till att komma i din bästa form och behåll den. Motion frisätter ämnen i kroppen som verkar smärtstillande, och det ger dig bättre humör.
  5. Lär dig att slappna av och använd avslappningsövningar regelbundet.
  6. Lär dig att begränsa tiden för att göra olika sysslor och växla mellan olika aktiviteter. Ta gärna pauser, så att du undviker överbelastning som ger spänningar och smärtor. Dela upp större saker på flera dagar.
  7. Lär dig att be om och ta emot den hjälp från familj och vänner som dina begränsningar kan göra att du behöver.
  8. Ha en öppen kontakt med din läkare, så ger det de bästa betingelser att ge dig rätt behandling.
  9. Dela med dig av dina erfarenheter till andra med smärtproblematik, det hjälper både dig och andra. Du kan bland annat träffa andra med reumatism när din lokala Reumatikerförening har någon aktivitet på gång.
0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.