Psoriasis händer. Fotograf/källa Per Hånell

Regeringen fastslår riktlinjer för psoriasis

En av de vanligaste ytorna på kroppen som drabbas av psoriasisutslag är händer, armar och ben. Utslagen kan bidra till skam vilket i sig påverkar både fysik, psyke och sociala förutsättningar. Psoriasis misstas dessutom ofta för atopiskt eksem och allergiska utslag vilket kan försvåra diagnosticering. Alla med dylika utslag bör uppsöka vård och kräva behandling. Psoriasis smittar inte.

Socialstyrelsen har under hösten gjort en förundersökning av den svenska psoriasisvården och eventuellt behov av nationella riktlinjer. Psoriasisförbundet som varit delaktig i processen att lyfta behovet av nationella riktlinjer har kallat det för ett välbehövligt steg närmare jämlik vård. Förstudien har visat på stor ojämlikhet i psoriasisvården med geografiska skillnader både vad gäller besök hos specialist och förskrivning av systembehandling. Dessutom redovisas stora skillnader mellan könen vad gäller förskrivning av biologiska läkemedel. (www.socialstyrelsen.se)

Avsikten med nationella riktlinjer är att ge beslutsfattare i hälso- och sjukvården ett underlag för styrning av verksamheten som vilar på vetenskaplig grund. I riktlinjerna finns rekommendationer om vilka behandlingar som ger bäst resultat och bör prioriteras av landstingen för att resurserna ska användas effektivt.

Det finns sedan tidigare riktlinjer för psoriasisartrit, den form av psoriasis som sätter sig i muskelfästen och leder. Men inte för psoriasis som yttrar sig i huden. Psoriasis kopplas sedan några år tillbaka även till diabetes, Crohns och hjärt- kärlproblematik och kallas därför för icke smittsam, kronisk och immunologisk sjukdom. Närmare en tredjedel av de som har psoriasis i Sverige beräknas idag inte ha någon form av behandling alls.

Källa: Psoriasisförbundet

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.