Returnera dina överblivna läkemedel till apoteket

Visste du att vi i Sverige varje år slänger 250 ton läkemedel i hushållssoporna?

Konsekvenserna är stora och allvarliga. Rester från medicinerna hamnar till slut i både sjöar och hav. Se till så att vår framtida natur mår bättre genom att lämna in dina gamla mediciner. Allt du behöver göra är att lägga dina gamla läkemedel i en genomskinlig plastpåse och lämna den på närmaste Apotek. Då ser apoteket till att medicinerna förstörs på ett sätt som är snällare mot vår natur.

250 ton läkemedel slängs varje år i hushållsavfallet och varannan vuxen lämnar inte in sina överblivna läkemedel på apotek. Under förra året genomförde Apoteken en rad aktiviteter för att öka kunskapen om att läkemedel inte ska slängas bort eller spolas ner.

Då ökade inlämningen med 20 procent under kampanjperioden, vilket motsvarade 6 ton läkemedelsrester mer än normalt under en månad. Nu hoppas apoteken kunna dubbla den siffran. 

– Vi samlar in överblivna läkemedel för kommande generationers skull. Vattenreningsverken klarar inte av att rena vattnet från alla läkemedelssubstanser.

Egentligen är det ju rätt enkelt att ta med överblivna läkemedel till sitt apotek. Ta med en påse hem vid nästa apoteksbesök, samla ihop de mediciner du inte använder och lämna in påsen till oss på apoten. Då gör du naturen en stor tjänst.

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.