Ryggsmärtan berodde på Osteoporos (benskörhet)

Yvonne fick så ont i ryggen att det var svårt att överhuvudtaget resa sig upp ur sängen. När hennes läkare inte kunde hjälpa henne började hon forska på egen hand, och misstanken väcktes om att det var Osteoporos (benskörhet).
Nu tar hon sprutor, vitaminer och tränar. 


Det var år 2008 som Yvonne Alin Jansson började få ont i ryggen, så pass att hon ofta fick rulla ur sängen för att över huvud taget kunna ta sig upp, och hade hon suttit ett tag kunde hon knappt räta på ryggen. När hon skulle resa sig efter ett par timmars skrivbordsjobb gick hon helt böjd.
Husläkaren skickade Yvonne på röntgen, men där syntes ingenting. Yvonne började forska på egen hand, eftersom hon misstänkte att besvären kunde bero på benskörhet. Hennes mamma led av benskörhet, hon fick sin diagnos på 90-talet. Hon fick tabletter (bisfosfonater), men blev inte bättre, drabbades av kotkompressioner och var periodvis helt orörlig av sina smärtor.
Yvonne gick tillbaka till sin husläkare och bad om en bentäthetsmätning som visade på benskörhet i ländryggen och höften, och hon fick tabletter.
Eftersom Yvonne tyckte att hon fått alldeles för lite information tog hon kontakt med en patientförening.
En föreläsning övertygade henne om att be husläkaren om en remiss till Akademiska sjukhusets osteoporos-enhet.

Yvonne började på rekommendation av en framstående specialist en ny behandling med injektioner istället för tabletter och efter två år gjordes en ny mätning. Värdena hade förbättrats betydligt. Enkelt uttryckt hade skelettet blivit stabilare och benskörheten minskat. Förra året gjordes ännu en mätning, som visade att värdena hade förbättrats ytterligare. Utöver tabletter med kalcium och vitamin D får Yvonne en injektion med läkemedlet Prolia var sjätte månad. Hon har börjat motionera ännu mer än tidigare. Före pensionen var det vattengympa och spinning, nu har hon blivit intresserad av stavgång också. Promenaderna kompletteras med två styrketräningspass i veckan.

Läs artikeln om Yvonne här.

Källa: Veteranen.se (SPF Seniorerna)

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.