Ryggvärk

Ryggvärk drabbar de flesta svenskar någon gång i livet och är en vanlig orsak till sjukfrånvaro. För tio till femton procent är problemen så stora att de måste sjukskriva sig. Enligt en studie från Karolinska institutet kan medicinsk yoga minska antalet sjukdagar och vara kostnadseffektivt för vården.

I en studie vid Karolinska Institutet undersökte man effekten av medicinsk yoga och jämförde metoden med träning exempelvis sjukgymnastik eller att få råd från en ryggspecialist.
160 patienter deltog i studien, och blev indelade i tre grupper. Den ena gruppen fick medicinsk yoga, den andra gruppen träning och den tredje gruppen besökte en ryggspecialist och fick råd om träning.
Yogan och träningen bestod av ledarledd träning de första sex veckorna. Därefter fick deltagarna i 12 månader svara på sms-frågor om träning, prestation på arbetet och sjukfrånvaro.

Resultatet från studien visade att de som fick medicinsk yoga och och de som fick träning tycktes få bättre hälsoeffekter och färre sjukskrevs jämfört med de som endast fått råd om träning från en ryggspecialist.

Läs om det här.

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.