Semestra med reumatism - några goda råd innan du reser

Så var det äntligen dags att ge sig ut och resa! Är du reumatiker finns det några saker att tänka på innan resan.

Att åka på semesterresa kan både ge behövlig avkoppling och stimulera livsandan. För oss som har reumatisk sjukdom finns det några saker som det kan vara värt att tänka på när det börjar bli dags, några förberedelser som kan bespara dig en del problem.

Förbered dig innan du reser

  • Har du en kronisk sjukdom, och har du under de senaste månaderna fått behandling på sjukhus eller ändrad medicinering? Kolla då med ditt försäkringsbolag - eller med SOS International om bolaget samarbetar med dem - så du fortfarande är fullt försäkrad. Din läkare kan behöva lämna upplysningar om diagnos, vilken behandling du fått, och eventuell sjukhusvistelse.
  • Är det möjligt så teckna gärna en privat extra reseförsäkring, som också skall täcka behandling på ett offentligt eller privat sjukhus. Det är också mycket bra om denna även täcker hemtransport vid sjukdom och eventuellt dödsfall. 
  • Se till så du har ditt blåa EU-sjukförsäkringskort tillgängligt. Kortet skall du använda om du behöver söka akut vård i ett EU eller EES-land+Schweiz. Med detta har du möjlighet att få täckning för utgifter för nödvändig läkarvård eller sjukhusvistelse, på samma villkor som medborgare i det land du befinner dig. Kortet är gratis at införskaffa. Om du inte har något sådant kort kan du skaffa dig det från Försäkringskassan, eller också kan du betala för din vård själv och därefter söka ersättning i efterhand från Försäkringskassan, spara då alla eventuella kvitton. Läs mer om detta på Försäkringskassans webbplats här.
  • Om du vill ha fullständig kostnadstäckning kontrollera med ditt försäkringsbolag vilket ytterligare försäkringsskydd du kan behöva.
  • När du beställer dina resebiljetter, tala då gärna om exempelvis att du har svårt att gå, behöver extra utrymme för benen på flygplanet eller behöver assistans på flygplatsen - till exempel när det är långt från incheckningen till flygplansutgången eller flygplanet.
  • Det kan vara all idé att få ett intyg från din behandlande läkare, skrivet på engelska, och som talar om att du har reumatisk sjukdom och vilka eventuella följder det kan leda till. Det kan vara bra att ha om till exempel konstgjorda leder eller inopererade proteser skulle utlösa metalldetektorer, exempelvis i säkerhetskontrollen på flygplatsen.
  • Har du olika mediciner som du måste ta med dig på resan, se då till att få ett intyg från din behandlande läkare, skrivet gärna både på svenska och engelska, som talar om att du fått dessa läkemedel ordinerade och när detta gjordes. Tänk också på att vissa läkemedel kan det krävas särskilt resedokument för att få föra in i vissa länder. Kolla med din läkare och gärna också med ditt apotek.

* Fritt skrivet efter originalartikel på danska.

Källa: Gigtforeningen.dk

----
2016-07-02 

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.