Sju sätt att mildra värk i ryggen

Oavsett om värken i ryggen beror på en skada eller kroniska besvär, så finns det sätt att mildra den på.

 1. Massage
  Massage löser upp stela och spända muskler, vilket kan vara en orsak till värken. Enligt en studie kände sig personer som gick till en massör en gång i veckan betydligt bättre i ryggen efter två och en halv månad.

 2. Samtalsterapi
  Med hjälp av kognitiv beteendeterapi kan man lära sig att hantera värken i ryggen bättre, så att den inte upptar ens tankar hela tiden. Studier har visat att samtalsterapi har effekt, även om den inte kan göra dig helt symptomfri. Bäst är att kombinera KBT med fysisk träning, har forskare vid Uppsala universitet tidigare kunnat påvisa.

 3. Pilates och Yoga
  Både pilates och yoga är skonsamma motionsformer, som mjukar upp lederna och skyddar korsryggen.
  Forskning pekar på att lättare träning hjälper mot ryggproblem. 10-12 minuter per dag några gånger i veckan kan räcka, enligt sjukgymnaster.

 4. Stretching
  Med rätt övningar sträcker man ut trötta muskler, motverkar värk och förebygger ryggproblem.
  Forskning har visat att stretching är lika effektivt mot ryggvärk som yoga.

 5. Stresshantering/meditation
  När vi stressar i onödan och oroar mycket spänner sig kroppen, vilket kan leda till eller förvärra ryggvärk. En europeisk studie har visat att personer som ofta går med negativa tankar tenderar att ha mer ont i ryggen än övriga. Ett sätt att bli av med stress och ångest är meditation. Det finns också effektiva avslappningsövningar som inte tar mer än några minuter.

 6. Vattengymnastik
  Vattengymnastik är skonsamt mot ömma leder, vilket gör det till en optimal träningsform för dem med ryggproblem. En mindre internationell studie från 2013 kunde visa att stillasittande personer som under två månader vattengympade fem gånger i veckan upplevde mindre smärta i nedre ryggen.

 7. Akupunktur
  Akupunktur innebär att tunna nålar sticks in i muskler och senor.  När nålarna vrids om stimuleras nerver i kroppen, vilket får hjärnan att producera smärtdämpande hormoner. Det ska inte göra ont, utan snarare skall man bli avdomnad och varm. Kinesisk akupunktur är godkänd av Socialstyrelsen som behandling mot smärta - och sägs vara effektiv mot bland annat ryggont. 

Källa: Fritt skrivet efter artikel på Expressen.se Hälsa och liv.
Läs originalartikeln här

3 Kommentarer
 • 4 år sedan Permalänk

  Bra tips, men var kommer de ifrån? Finns det någon källa?

  • 4 år sedan Permalänk

   Artikeln finns på Expressen avdelning Hälsa och Liv. Expressen/Halsa och Liv. En bra artikel.

   • 4 år sedan Permalänk

    Tack :-)

50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.