SLE - Varför så vanlig i just Norge?

En doktorsavhandling ifrån Norge visar på en större förekomst av den autoimmuna sjukdomen Systemisk Lupus Erythematosus (SLE)/ Lupus än man tidigare har trott. Den är dubbelt så vanlig i Oslo som i Danmark eller England. Varför?, det vet man inte.

När patienter drabbas av den reumatiska autoimmuna* sjukdomen Systemisk Lupus Erythematosus (SLE), eller vargsjuka/lupus som den också har kallats, så kan det drabba vilket organ som helst i kroppen. Patienterna kan få så olika och helt skilda symtom. Därför är det också så svårt att kartlägga hur många som har den här sjukdomen. För du kan hamna antingen på hos njurmedicinen, hematologen, hudläkaren, infektionsläkaren  eller reumatologen. Det beror helt å hållet på var du får symtom ifrån först.

När den norska läkaren och forskaren Karoline Lerang skulle skriva sin doktorsavhandling bestämde hon sig därför för att försöka ta reda hur många som egentligen hade fått den här sjukdomen under åren. Vilka är dessa patienter? Hur många är dom? Och vad har varit vanligaste dödsorsaken i den gruppen? Hon fick en del överaskningar.

Hon började med att gå igenom alla läkarjournaler från SLE-patienter i Oslo mellan åren 1999 och 2009. Hon fann att det handlar om över 50 personer per 100 000 vart år som fått diagnosen. Motsvarande undersökningar i Danmark och England visar endast på hälften så många fall i de länderna, alltså var SLE dubbelt så vanligt i Oslo som där.

Vad beror detta på? De visar inte kartläggningen, men eftersom vi nordbor ofta är genetiskt väldigt lika så tror hon att det kan vara olika miljöfaktorer som påverkar. Men vad det då är i just Oslos miljö som gör att sjukdomen blir så vanlig det får man fortsätta att forska på.
Hon fann också att runt 90% av patienterna fortfarande var vid liv efter 10 år med sjukdomen, vilket ger bättre utsikter för dessa patienter än tidigare. Dock är det ändå en del som dör i förtid, vissa faktiskt i så ung ålder som 40 år, och den viktigaste dödsorsaken var inte själva SLEn utan hjärt-kärlsjukdomar. Man bör alltså förebygga dessa sjukdomar om man drabbas av SLE.
Hon menar också att det är viktigt att andra läkarspecialister måste samarbeta med reumatologen, eftersom de är dem som som är vana vid autoimmun sjukdom som drabbar hela kroppen. 

Cirka 10% av patienterna i studien hade inte fått rätt vård för sin SLE. Karoline anser att alla patienter med SLE bör skickas till reumatologen så att man kan se om det finns ledinflammationer och får tagit alla nödvändiga prover.

* Autoimmun sjukdom betyder att kroppen av någon anledning attackerar sig själv, och sitt eget immunsystem.

Fritt översatt och skrivet efter originalartikel på norska.

Källa: forskning.no

---
2016-05-22 

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.