Stress - bra och dåligt

Stress är en naturlig reaktion i kroppen, som är bra när du behöver göra något snabbt eller har bråttom. Om du ofta är stressad eller inte får koppla av, kan stressen bli ett problem. 
Varför stressar vi och hur påverkar det egentligen vår hälsa?

När vi sitter med andan i halsen och pulsen i topp kan det vara svårt att se vad stress är bra för. Många av oss ser nog stress som något dåligt.  Vi förknippar ofta det med utbrändhet, sjukskrivningar och att ha hjärtat högst upp i halsgropen. Stress är den känsla som kommer om du känner att du har för mycket att göra och för lite tid, eller när du har för höga krav och förväntningar på dig.

Har du för många måsten?
 • Vara intressant
 • Vara social och rolig
 • Lyckas
 • Orka allt
 • Träna
 • Status
 • Framtiden
 • Se bra ut

I grund och botten är stress något väldigt positivt och ett överlevnadssystem som vi har för att anpassa oss till olika utmaningar. 

Vad stressen gör med oss:
 • Den får hjärtat att slå snabbare
 • Den får musklerna att spännas
 • Den gör oss redo för att springa snabbt eller bättre hantera smärta.
 • Även i en vardagssituation är stressen absolut nödvändig. När vi ska gå upp på morgonen eller fokusera inför ett viktigt samtal till exempel, behövs den för att reglera blodtryck och energitillgång. 

Inte så farligt som man kan tro

Det finns ofta en överdriven oro kring stress och hur den kan påverka vår hälsa. Viss vardagsstress är bara bra för oss. Farligt blir det först när vi varit stressade under en väldigt lång period. 

Stressen kan leda till att man får huvudvärk, ont i kroppen, svårt att sova, blir nedstämd eller tappar lust att göra vissa saker.

Om man har särskilt starka aktiveringar under lång tid tycks vi trötta ut stressystemen och då kan vi inte längre förbereda oss på samma sätt för utmaningar.
Efter några veckors hög belastning kan man se förändringar i immunsystemet och vi blir då blir känsligare för förkylningsvirus. Allvarliga risker får vi först vid långvariga aktiveringar. 

Leder till dåliga vanor

På lång sikt kan ett sådant här beteende leda till utmattning, psykisk ohälsa och i viss mån även hjärtincidenter. Därför är det viktigt att ta sig tid för återhämtning, för att undvika sjukdomar som stressen i värsta fall kan leda till, exempelvis hjärtinfarktutmattningssyndromfibromyalgi och andra långvariga tillstånd med smärta. Men problemet behöver inte nödvändigtvis vara stressen i sig, utan snarare de prioriteringar vi gör när vi är stressade. 

Våra hälsobeteenden har en tendens att försämras vid högre stressnivå och högre belastning. Det gör att man kanske sover sämre, inte äter ordentligt eller motionerar på samma sätt, och det kan bidra till ohälsa.
Det bästa rådet för att uppnå god hälsa kan därför vara att försöka ta hand om sig själv och ge kroppen chans till återhämtning.
Det är kanske lättare sagt än gjort, men man bör framför allt undvika att låna tid från sömnen och tänka att man ska hinna mer genom att sova mindre. Dessutom ska man om möjligt hålla igång sin fysiska aktivitet och inte slarva för mycket med kosten. 

Ser vi till att sköta dessa delar kan vi kanske till och med bränna på lite extra i vardagen och ändå minska risken för att stressen ska få negativa konsekvenser. Lite stress i lagom doser, är nämligen inget att stressa upp sig över. 
Glöm inte den så viktiga återhämtningen!

Visste du att: 

Stress är en grundläggande funktion för vår överlevnad. Stress är en reaktion i kroppen som ska hjälpa dig att göra det som behövs. Det här är bra om du måste göra något snabbt. Den här reaktionen gör också att du kan få mer gjort när man är pressad eller har lite tid. 

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.