Stress och sömn

Sömn är ett grundläggande behov för oss människor för att vi skall kunna fungera normalt. Om man utsätts mycket för skadlig stress kan det påverka sömnen.

Man kan bli stressad av många olika saker och det kan göra att man får svårt att sova. Det gör att man blir tröttare och man fungerar sämre. Oro över att inte kunna sova kan i sin tur göra det hela än värre, som ett slags ond cirkel.
Har man haft obehagliga upplevelser kan det vara stressande om man ofta tänker på dem. Då kan man behöva hjälp att bearbeta dessa upplevelser, som har blivit till trauman för kroppen.

Om man känner sig stressad kan det vara bra att försöka se exakt när man känner sig stressad och vad det är man känner stress av. Det är också bra om man kan se tillbaka i tiden och jämföra hur man tidigare upplevde stress.

Avslappningsövningar kan hjälpa till så man kan gå ner i varv. Vid hög stressnivå kan mindfulness, yoga och djupavslappning hjälpa. Det är viktigt att använda vilkendera metoden regelbundet.
Fysisk träning kan också ha effekt, men träna inte precis innan läggdags.
Om inget hjälper kan man behöva gå till en läkare för att få medicin som hjälper en att kunna somna.

Att inte kunna sova är något som är mycket tröttande och som kan göra en nedstämd. Det är bra om man tidigt kan göra något åt en sådan situation. 

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.