Sverige skall bli bäst i världen på biologiska läkemedel

De biologiska läkemedlen bygger ofta på olika proteiner i vår kropp. Nu satsar Sverige stort på forskning om dessa.

Vi människor har runt 20 000 olika proteiner i vår kropp med olika funktioner, och de biologiska läkemedlen bygger ofta på dessa. I Sverige finns redan en hel del kunskap om en stor del av dessa bland forskare.

Nu har en stor satsning på forskning om mänskliga proteiner presenterats, på totalt 910 miljoner kronor. Den här satsningen skall gälla för 8 års tid framåt och är en av de största i världen.
Ett nytt forskningcenter för proteinforskning byggs vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).
Läkemedelsbolaget AstraZeneca är med om satsningen och drar igång ett eget projekt som skall studera ungefär 6 400 proteiner. Då skall man komma ihåg att de biologiska läkemedel som finns idag endast bygger på under 700 av alla proteiner.

Källa: Fackförbundet Unionen - sektionen Farmaci och hälsa

2016-05-03