Psoriasis är inte bara en hudsjukdom. Bild: Photos.com

Systemsjukdomen psoriasis

Psoriasis och psoriasisartrit är en allvarlig systemsjukdom som kan drabba flera organ i kroppen. Tillgången till en sammanhållen vardagsnära vård är därför viktig.

Tillgången till vård och behandling beror i stor utsträckning på var i landet du bor och vilka prioriteringar den enskilda sjukvårds­huvudmannen gör.

Traditionen med en bra tillgång till den vardagsnära vården för psoriasispatienter, utmanas av besparingar på klimatvård och medicinsk hand- och fotvård, trots att de ger bra resultat. Kontinuiteten försvåras därför att nya upphandlingar och avtal splittrar vården. Ansvarsfördelningen blir otydlig när husläkaren, reumatologen och andra specialister inte samarbetar, då blir ofta patienten lidande.

I stället borde pengar frigöras för att kunna utveckla samverkan mellan vårdens olika delar för att säkerställa tillgången till en sammanhållen och bra vård för de som lider av psoriasis. Med en bra hälso- och sjukvårdspolitik kan många med psoriasis och psoriasisartrit leva ett bra liv ändå.

Läs om psoriasisartrit här

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.