Träning och rätt utbildning kan minska smärtor för patienter med artros

En doktorsavhandling publicerad i Danmark handlar om en studie där patienter med artros genom träning och med rätt utbildning kunde hålla smärtan i schack.

Studien gjord i Danmark på patienter med Artros visade att genom att kombinera träning, viktminskning och utbildning får man en stor effekt på smärta, funktion och livskvalitet  hos dessa patienter.

I studien fick patienter med Artros träna med en sjukgymnast två gånger i veckan, samtidigt som de fick hjälp att utforma sin kost. Resultatet blev att patienterna hade mindre smärta och därmed behövde mindre smärtstillande mediciner.

Några tips om vad du kan göra om du lider av artros
 1. Träna
  Träning är två till tre gånger så effektiv som konventionella smärtstillande mediciner. Om du har ont i knän eller höfter, bör du söka upp en sjukgymnast. Hon eller han kommer att kunna hjälpa dig att komma igång med ett träningspass som är målinriktat på dina problem.

 2. Undvik provokativa aktiviteter
  Försök så långt det är möjligt att undvika aktiviteter i ditt dagliga liv som framkallar dina symtom. Alternativt, dela istället upp aktiviteter i mindre delar och lägg in raster - eller be familj och vänner om hjälp.

 3. Var försiktig med övervikt
  Om du har ont i knän eller höfter och är överviktig, prata med din läkare om hur de kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Även tre till fem kilos minskning kan göra en stor skillnad för dina knän eller höfter.

 4. Ät en varierad kost
  Var noga med att äta en hälsosam och varierad kost när du har artros. En sund och balanserad kost kan bidra till att säkerställa att du får alla nödvändiga näringsämnen som kroppen behöver. Dessutom, kan en hälsosam och balanserad kost förebygga övervikt.

Artikeln skriven fritt efter originalartikel skriven på danska och publicerad av TV2 Nyhederne i Danmark. Artikeln hittar du här.

0 Kommentarer
 • 4 år sedan Permalänk

  Bra Artikel

50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.