Vad vet du om Sjögrens syndrom?

Diagnosen Sjögrens syndrom är ett sjukdomstillstånd som kännetecknas av kronisk inflammation i kroppens körtlar. Vanligen är det hos medelålders kvinnor det ligger vilande. Den drabbar barn och ungdomar mer sällan. Många går utan en ordentlig diagnos

Sjögrens syndrom är en kronisk , reumatisk sjukdom , som är okänd för många. Många är därför utan diagnos - eller så de har fått diagnosen på alltför lösa grunder.

Det är bara objektiva medicinska tester som i slutänden visar om du har Sjögrens syndrom eller inte.
Typiska fynd är låg spott- och tårproduktion. Det var tidigare tillräckligt för att många skulle få diagnosen. Det är viktiga kännetecken, men långt ifrån tillräckligt för att påvisa sjukdomen. Muntorrhet kan till exempel bero på oreglerad diabetes, ångest, depression, strålningsbehandling i spottkörtlarna och inte minst medicinering. Det finns ca. 400 mediciner som kan ge muntorrhet, antingen var för sig eller i kombination med andra. På samma sätt kan torra ögon och dålig tårsekretion ha flera orsaker.
Ett speciellt tårtest (Schirmers test), blodprov som visar på autoantikroppar som angriper egen vävnad, samt biopsi av spottkörtlarna, bidrar till att avgöra om man har Sjögrens syndrom. Vanliga blodprover däremot, är inte tillräckliga. Både blodprocent och CRP (prov som mäter inflammationsnivån i kroppen), kan vara helt normala hos patienter med Sjögrens syndrom.
Till det kommer den personliga upplevelsen av torr mun och ögon, utmattning och smärtor.

Patienten kan bli skickad från vanlig läkare till ögonläkare, så till reumatolog och därefter munkirurg innan man får ställt rätt diagnos. Tandläkare är alltför sällan involverad. Det är till exempel vanligt att förväxla sekundär Sjögrens syndrom med andra reumatiska sjukdomar, men man räknar med att en fjärdedel av dem som lider av sjukdomen, också har Reumatoid artrit (RA)/ledgångsreumatism. Likväl kan man också ha smärtor i muskler och leder med primärt Sjögrens syndrom.

Många kan ha anlag för sjukdomen, men utan att den bryter ut. En virusinfektion kan utlösa latent Sjøgrens syndrom, kanske en utvecklingsstörning i själva körtelvävnaden. Även om man i dag inte har hittat någon behandling som kan göra patienter med Sjögrens syndrom friska, så forskas det för fullt, och kanske kan lösningen finnas runt nästa hörn.

Fakta om Sjögrens syndrom

Sjögrens syndrom är ett tillstånd som kännetecknas av kroniska inflammationer i kroppens körtlar. Speciellt utsatta är tårkörtlarna och spottkörtlarna. Sjögrens syndrom hör till de reumatiska sjukdomarna. Det är flest kvinnor som får Sjögrens syndrom.

Symtom på Sjögrens syndrom är:

  • Torra slemhinnor
  • Utmattning och trötthet
  • Muskelsmärtor
  • Ledsmärtor
  • Förstoppning
  • Inkontinens
  • Svårighet att kissa

För att lindra

Torra ögon: droppning i ögonen med konstgjord tårvätska.

Muntorrhet: Lindras genom intag av vätska, konstgjort spott och/eller geléer. Sockerfria tugggummin och pastiller kan till en viss grad bidra till ökad spottsekretion. Fluortugggummin, fluortabletter och/eller munvatten med fluor används som tillägg till fluortandkräm för att förebygga hål i tänderna. När du har torr mun, är det extra viktigt att gå till tandläkaren regelbundet och ofta, därför att en torr munhåla ger en ökad risk för att få hål i tänderna.

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.