Viktigt upptäcka yngre med dold Osteoporos (benskörhet)

Idag har sjukvården blivit varse att även yngre personer kan få Osteoporos (benskörhet) om än en mer dold form av sjukdomen. Ju fler av dessa som kan upptäckas innan de hunnit bryta ben i kroppen, desto bättre.

Osteoporos, även kallat benskörhet, är en sjukdom man kan få när man blir gammal - det trodde åtminstonde läkarna förut. Idag har de omvärderat det synsättet, när alltfler yngre upptäcks med dold osteoporos eller åtminstonde ett förstadium till sjukdomen.
I tidningen Allers berättar Cecilia Rogmark, som är överläkare på ortopediska kliniken vid Skånes universitetssjukhus (SUS) i Malmö, att vården idag är mycket bättre på att upptäcka sjukdomen än man var för 10-15 år sedan.
Länge antog man att yngre som ser friska ut har ett starkt skelett, och följdaktligen har man därför också trott att när de kommit in för vård av frakturer så berodde dessa enbart på att de råkat ut för olyckor. Men nu vet man att även en vältränad 45-åring som varit med om en trafikolycka och brutit sig också kan ha Osteoporos (benskörhet).

Men ändå så missar vården många patienter, både yngre och äldre, som har Osteoporos. Därför drogs en studie igång som skall pågå under två års tid, där Skånes universitetssjukhus i Malmö i samarbete med danska sjukhus undersöker alla patienter som är under 60 års ålder och som kommer in med en bruten höft, för att se om dessa kan ha sjukdomen Osteoporos eller ett förstadium till den
Redan tidigare har man på ortopediska kliniken erbjudit patienter som är från 45 ålder och uppåt att göra en bentäthetsmätning, och upptäckte då att mer än hälften av patienterna mellan 45 - 60 år hade åtminstonde förstadium till Osteoporos (benskörhet), detta fastän de ofta var människor som levde sunt och motionerade.

Den största nya kunskapen man fått om Osteoporos idag är hur sjukdomen kan vara följden av andra hälsotillstånd, så kallad sekundär Osteoporos. Det kan bero på andra sjukdomar, exempelvis vissa reumatiska sådana, vissa mag- tarmsjukdomar, och kronisk sköldkörtelsjukdom, men också till följ av medicinering. Det gäller exempelvis långvarig behandling med kortison då risken för benskörhet (osteoporos) ökar.

Fritt skrivet efter original artikel "Även yngre kan drabbas", avsnittet Din Hälsa i Allers veckotidning.

Källa: Allers nr 25, 2016

---
2016-06-13

Läs mer om Osteoporos på Reumatikerförbundets webbplats här

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.