Vintersolståndet

Nu går vi mot ljusare tider, den 22 december inföll vintersolståndet. Nu kan vi glädjas att ljuset återvänder, även om solen fortsätter att ta sovmorgon ett tag till. Från den 1 januari kan solen ses i hela Sverige om det inte är för mycket moln på himmeln.

Dagarna blir ljusare igen, vi blir både piggare och gladare när vi ser att det blir ljusare. Men det dröjer några veckor till innan det allt ljusare dagarna påverkar oss. Ljuset har en direkt biologisk effekt på hjärnans centrala delar. Generellt sover vi också bättre under de ljusare årstiderna.
-Man behöver input från ljus för att hålla ordning på den biologiska klockan säger Torbjörn Åkerstedt, psykologiprofessor på Stressforskningsinstitutet, Stockholm. 

Lite fakta 
  • Varje år infaller vintersolståndet kring den 22 december.
  • Det är den dag då jordaxelns norra dellutar mest bort från solen, vilket får till följd att solen står som lägst på norra halvklotet.
Motsatsen gäller vid sommarsolståndet, då jordaxelns norra del lutar maximalt i riktning mot solen. Då är dagen som längst på norra halvklotet. Det inträffar omkring den 22 juni.
0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.