Nyheter

Reumaveckan 2016 i Umeå

Konferensen Reumaveckan 2016 har hållits i Umeå mellan den 13 - 16 september i år. Reumatikerdistriktet Skånes representant var där.

Läs ett referat och se bilder här.

Läs mer

Kramar kan ge mindre stress

Kan något så enkelt som en vanlig kram både göra oss friskare, få hjärtat att må bättre, och ge mindre stress? Tydligen, enligt en mindre studie som tidigare genomförts av forskare i USA.

Läs mer

Kronisk smärta av tidigt stillasittande?

Är det möjligt att mycket stillasittande i tidig ålder kan orsaka kronisk smärta senare i livet? Ja, åtminstonde tycks forskare ha sett detta i en studie gjord i Finland på barn i olika åldrar.

Läs mer

Svårare bli symtomfri vid Reumatoid artrit (RA) och samtidig rökning

#EULAR2016
Vid den stora reumatologikonferensen EULAR 2016 presenterades forskningsresultat som visade att patienter med Reumatoid artrit (RA)/ledgångsreumatism som röker har svårare att bli symtomfria än ickerökare. 

Läs mer

Nytt forskningsrön kan ge bättre förståelse för hur immunförsvaret fungerar

Forskare, bland annat vid Lunds Universitet, har för första gången någonsin lyckats få insyn i en process i kroppen som kan avgöra om immunförsvaret reagerar eller inte. Det kan öka kunskapen om vad som egentligen händer när immunförsvaret slår till.

Läs mer

Allt fler i Sverige kommer få artros

Redan nu är Artros vår vanligaste folksjukdom, men enligt en ny avhandling från Lunds Universitet kommer sjukdomen att bli ännu vanligare inom en snar framtid. Så många som var tredje person över 45 år i Sverige kan komma att ha artros!

Läs mer

SLE - Varför så vanlig i just Norge?

En doktorsavhandling ifrån Norge visar på en större förekomst av den autoimmuna sjukdomen Systemisk Lupus Erythematosus (SLE)/ Lupus än man tidigare har trott. Den är dubbelt så vanlig i Oslo som i Danmark eller England. Varför?, det vet man inte.

Läs mer

Ny bot mot SLE kan vara nära

Det går bra med forskningen om systemsjukdomen Systemisk Lupus Erythematosus (SLE), ofta kallad lupus. Första läkemedlet på 50 år finns ute sedan år 2011, och fler är nu på väg, varav ett visat på kraftfull effekt, skriver Unionen - Farmaci och hälsas medlemstidning.

Läs mer

Om långvarig smärta och smärtforskning

I en ny poddradio från redaktionen för tidskriften "Aktuellt om Vetenskap och hälsa" kommer sändas ett avsnitt som handlar om långvarig smärta och forskning. Avsnittet publiceras 4 maj 2016.

Läs mer

Sverige skall bli bäst i världen på biologiska läkemedel

De biologiska läkemedlen bygger ofta på olika proteiner i vår kropp. Nu satsar Sverige stort på forskning om dessa.

Läs mer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.