Nyheter

Kort om Osteoporos (benskörhet)

Om man rekommenderas behandling för sin benskörhet efter att man gjort en bentäthetsmätning, kan man få möjlighet att delta i en osteoporosskola,  som är en patientutbildning i samarbete med fysioterapeuter och arbetsterapeuter. 

Läs mer

Viktigt upptäcka yngre med dold Osteoporos (benskörhet)

Idag har sjukvården blivit varse att även yngre personer kan få Osteoporos (benskörhet) om än en mer dold form av sjukdomen. Ju fler av dessa som kan upptäckas innan de hunnit bryta ben i kroppen, desto bättre.

Läs mer

Snart nya behandlingsrekommendationer från EULAR?

#EULAR2016
Vid reumatologikonferensen EULAR 2016 berättades det att det kommer att komma nya behandlingsrekommendationer för flera reumatiska sjukdomar, bland andra ANCA-associerade vaskuliter, fibromyalgi och Reumatoid artrit (RA).  

Läs mer

Droppbehandling mot benskörhet

Idag kan man få behandling med dropp i armen av ett preparat som dramatiskt minskar risken för benbrott. Sådan behandling kan man få på sjukhus, men det bör även kunna göras på en vårdcentral. Det gör man nu i Uppsala och nu vill Göteborg haka på.

Läs mer

Stöd till forskning om Osteoporos (benskörhet)

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har avsatt medel för att under en 10-års period stärka klinisk forskning i Sverige. De har valt ut några kliniska forskare, vilka får anslag till forskning. En av dessa forskar om osteoporos (benskörhet).

Läs mer

Stamceller kan få åldersrelaterad osteoporos att gå tillbaka?

Kan det vara möjligt att en injektion av friska stamceller skulle kunna få åldersrelaterad osteoporos (benskörhet) att försvinna hos en patient? Det verkar finnas tecken på det, enligt forskning som presenterats i tidskriften Stem Cells Translational Medicine.

Läs mer

Gör vården vad den kan för patienter med osteoporos?

Sjukvården måste sluta att bara titta på när personer får frakturer som med verksamma och billiga läkemedel skulle kunna före­byggas, det skriver företrädare för Riksföreningen osteoporotiker i en debattartikel i Dagens Medicin.

Läs mer

Livsstilen påverkar mer än du tror

Väldigt intressant avsnitt av SVT's "Gympaläraren" där man tar upp den stillasittande livsstilen som många unga har idag, samt hur detta påverkar deras framtida hälsa. 

”Redan i tonåren kan man se effekter på benskörhet”

http://www.svtplay.se/…/redan-i-tonaren-kan-man-se-effekter…

Läs mer

Osteoporos i ett tidsperspektiv

Osteoporos (benskörhet), en av våra vanligaste sjukdomar idag, har funnits sedan lång tid i historien. Vetenskapen om sjukdomen har gjort en fantastisk resa - från hopp, till behandling.

Läs mer

Dold riskgrupp för osteoporos (benskörhet)

Äldre män som får en kotfraktur kan utgöra en dold riskgrupp för osteoporos (benskörhet). Det visar en avhandling från Lunds Universitet som Svensk Geriatrik berättar om.

Läs mer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.