Nyheter

Debatt: Patientansvarig läkare - fast läkarkontakt

Fast vårdkontakt är bra, alltså att varje patient skall kunna få en vårdpersonal som sin samordnande kontaktperson, men det bästa hade varit att alla fick en patientansvarig läkare (PAL), en fast läkarkontakt. Det anser Läkarförbundet, som har utrett hur ett regelverk kunde utformas.

Läs mer

Samma information från vård och apotek ger bättre patientsäkerhet

Med ett nytt samverkansprojekt mellan eHälsomyndigheten, Stockholms Läns Landsting (SLL) och apoteksaktörerna, som skall göra att hela vårdkedjan får tillgång till samma information om läkemedels påverkan på varandra skall patientsäkerheten förbättras.

Läs mer

Fast läkarkontakt en bristvara i vården

Sedan år 2010 har det blivit allt större brist på fasta läkarkontakter för patienter inom vården. Det anser Inspektionen för vård och omsorg (IVO) vara en patientsäkerhetsbrist, det rapporterade Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot.

Läs mer

Din patientjournal

Vad gäller för din patientjournal? Hur spärrar jag uppgifter? Hur ser jag vem som har tittat på min journal? 

Läs mer

Digitalisering av patientjournaler

I en replik bemöter Reumatikerförbundet två debattartiklar i Läkartidningen som tar sikte på att begränsa patienters tillgång till sina egna ...

Läs mer

Utdelning av 2014 års Patientsäkerhetsstipendium

Ortopediska kliniken vid Södertälje Sjukhus har tilldelats 2014 års Patientsäkerhetsstipendium.
Genom sitt arbete med att identifiera, analysera och åtgärda ett allvarligt problem med postoperativ njurfunktionsnedsättning har Ortopediska kliniken påtagligt förbättrat situationen för en stor och skör grupp patienter.

Läs mer

Den 8:e nationella konferensen om patientsäkerhet

Patientsäkerhetskonferensen är en samlingsplats för de som leder, ansvarar för och arbetar med patientsäkerhetsfrågor inom hälso- och sjukvård, vård och omsorg. Konferensen sätter fokus på frågan "öka patientsäkerheten – minska vårdskadorna".

Läs mer

Standard för att spåra läkemedel

Svensk sjukvård är på många sätt fantastisk. Vi har välutbildade läkare och sjuksköterskor, god tillgång till de senaste behandlingarna och högteknologiskt avancerad utrustning.

Läs mer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.