Nyheter

Reumaveckan 2016 i Umeå

Konferensen Reumaveckan 2016 har hållits i Umeå mellan den 13 - 16 september i år. Reumatikerdistriktet Skånes representant var där.

Läs ett referat och se bilder här.

Läs mer

Professor Gunnar Sturfelt har avlidit

En framstående forskare inom reumatologin och sjukdomen SLE, Gunnar Sturfelt från Bjärred i Skåne, har avlidit 71 år gammal. Han har bland annat fått ta emot Nanna Svartz pris för sin forskning och utsetts till adjungerad professor i reumatologi.

Läs mer

Ny bot mot SLE kan vara nära

Det går bra med forskningen om systemsjukdomen Systemisk Lupus Erythematosus (SLE), ofta kallad lupus. Första läkemedlet på 50 år finns ute sedan år 2011, och fler är nu på väg, varav ett visat på kraftfull effekt, skriver Unionen - Farmaci och hälsas medlemstidning.

Läs mer

Skanning kan kanske förutsäga Artrit

Danska forskare kan vara en ny metod på spåren att tidigare kunna diagnosticera Artrit, med hjälp av biomarkörer och PET/CT-skanning, berättar Reumatikerförbundets danska motsvarighet Gigtforeningen.  

Läs mer

Överkänsliga receptorer på immunceller vid Sjögrens syndrom

I en norsk avhandling presenteras forskning där man tittat på överkänsliga särskilda receptorer på immunceller. Dessa har studerats vid andra autoimmuna sjukdomar, men fram tills nu inte vid Sjögrens syndrom. Rönen visar att det finns ett tydligt sådant samband.

Läs mer

Forskning om SLE och kostens betydelse vid reumatism belönad

Den 23 november delades Pfizers och Reumatikerförbundets stipendium till minne av Nanna Svartz, samt Reumatikerförbundets Vårdforskningsstipendium ut. Mottagarna fick stipendierna för forskning om sjukdomen SLE, samt för forskning om kostens betydelse vid reumatisk sjukdom.

Läs mer

Något förhöjd risk för cancer vid vissa reumatiska sjukdomar

Några reumatiska sjukdomar medför en något förhöjd cancerrisk. Om det beror på sjukdomen i sig själv, mediciner som används för behandling av dessa sjukdomar, eller något helt annat, det vill forskarna gärna få svar på.

Läs mer

Dansk studie kan öppna för ny bättre behandling av SLE

I en ny dansk studie har forskare gjort en upptäckt som berör utvecklingen och sjukdomsaktiviteten vid bindvävssjukdomen SLE. Det kan öppna för en ny behandling, med färre biverkningar.

Läs mer
Stöd forskningen

Ökad risk för generaliserad smärta hos patienter med Reumatoid artrit (RA) när smärtan kvarstår

#EULAR2015  En svensk studie visar att patienter med Reumatoid artrit (RA)/ledgångsreumatism vars inflammation har kunnat dämpas, men där smärta kvarstår, har en ökad risk att utveckla generaliserad smärta, rapporterar Dagens Medicin.

Läs mer

Skador ökar risk för patienter med Psoriasis att också utveckla Psoriasisartrit (PsA)

#EULAR2015  En stor Isländsk/Amerikansk studie pekar på att patienter med Psoriasis som skadat leder eller ben också kan utveckla sjukdomen Psoriasisartrit (PsA), det kan man läsa i Dagens Medicin.

Läs mer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.