Nyheter

Riksförening för SLE

Nu har det bildats en riksförening inom Reumatikerförbundet för dig som har den reumatiska systemsjukdomen Systemisk Lupus Erythematosus (SLE) eller lupus som det också kallas.

Läs mer

SLE - Varför så vanlig i just Norge?

En doktorsavhandling ifrån Norge visar på en större förekomst av den autoimmuna sjukdomen Systemisk Lupus Erythematosus (SLE)/ Lupus än man tidigare har trott. Den är dubbelt så vanlig i Oslo som i Danmark eller England. Varför?, det vet man inte.

Läs mer

Professor Gunnar Sturfelt har avlidit

En framstående forskare inom reumatologin och sjukdomen SLE, Gunnar Sturfelt från Bjärred i Skåne, har avlidit 71 år gammal. Han har bland annat fått ta emot Nanna Svartz pris för sin forskning och utsetts till adjungerad professor i reumatologi.

Läs mer

Ny bot mot SLE kan vara nära

Det går bra med forskningen om systemsjukdomen Systemisk Lupus Erythematosus (SLE), ofta kallad lupus. Första läkemedlet på 50 år finns ute sedan år 2011, och fler är nu på väg, varav ett visat på kraftfull effekt, skriver Unionen - Farmaci och hälsas medlemstidning.

Läs mer

tRAppen ger reumatiker motivation till fysisk aktivitet

Den har varit på gång en tid och nu finns den, tRAppen, en webbtjänst utvecklad i samarbete med Reumatikerförbundet, där reumatiker både kan ge och få motivation att vara fysiskt aktiva.

Läs mer
Webbtjänsten tRAppen. Bildkälla: Karolinska Institutet - NVS

Kort om Systemisk Lupus Erythematosus (SLE) /Lupus

Det finns en reumatisk systemsjukdom som heter Systemisk Lupus Erythematosus, förkortas SLE, kan även kallas för bara Lupus. Det är en sjukdom som ger inflammationer i bindväven. 

Läs mer

Forskning om SLE och kostens betydelse vid reumatism belönad

Den 23 november delades Pfizers och Reumatikerförbundets stipendium till minne av Nanna Svartz, samt Reumatikerförbundets Vårdforskningsstipendium ut. Mottagarna fick stipendierna för forskning om sjukdomen SLE, samt för forskning om kostens betydelse vid reumatisk sjukdom.

Läs mer

Något förhöjd risk för cancer vid vissa reumatiska sjukdomar

Några reumatiska sjukdomar medför en något förhöjd cancerrisk. Om det beror på sjukdomen i sig själv, mediciner som används för behandling av dessa sjukdomar, eller något helt annat, det vill forskarna gärna få svar på.

Läs mer

Selena Gomez karriär på paus under behandling mot SLE

Den unge skådespelaren Selena Gomez tycktes ha en strålande karriär, fram tills för en tid sedan då hon plötsligt blev som osynlig. Nu avslöjar hon att det berodde på cellgiftsbehandling mot SLE.

Läs mer

Dansk studie kan öppna för ny bättre behandling av SLE

I en ny dansk studie har forskare gjort en upptäckt som berör utvecklingen och sjukdomsaktiviteten vid bindvävssjukdomen SLE. Det kan öppna för en ny behandling, med färre biverkningar.

Läs mer
Stöd forskningen
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.