Nyheter

Reumaveckan 2016 i Umeå

Konferensen Reumaveckan 2016 har hållits i Umeå mellan den 13 - 16 september i år. Reumatikerdistriktet Skånes representant var där.

Läs ett referat och se bilder här.

Läs mer

Gör det ont när du tränar?

Hur är det egentligen, skall det göra ont när man tränar? Viss sorts smärta kan accepteras, men vilken typ av smärta är då inte acceptabel?

Läs mer

Många blir hjälpta av träning vid fibromyalgi

Internationella Fibromyalgidagen 2016
Träning kan hjälpa vid fibromyalgi, det kan man läsa om i en artikel av professor Kaisa Mannerkorpi, införd i Reumatikerförbundets forskningrapport Ledord från 2015.

Läs mer

Små stegvisa förändringar viktigast för att ändra livsmönster

Vad får en person motiverad att göra förändringar i sitt liv, exempelvis att börja träna? Små stegvisa förändringar, och digitala verktyg fungerar bra för detta, det kommer fram i en ny avhandling från Högskolan i Halmstad.

Läs mer

Uthållighetsträning bra vid inflammerade muskler (myosit)

Patienter med den kroniska muskelsjukdomen myosit får minskad inflammation och ökad muskeltillväxt av fysisk träning, speciellt uthållighetsträning. Det är slutsatsen av en studie som gjorts vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.

Läs mer

Nytt projekt i Norge kan ge bättre behandling av Fibromyalgi

Från Norge rapporteras om ett nytt projekt som skall ge bättre behandling av patienter med Fibromyalgi. Bland annat kommer patienter få delta i en "Fibromyalgiskola" och ett särskilt träningsprogram.

Läs mer

Träning håller hjärnan i trim

En amerikansk studie på över 1500 deltagare visade att hjärnan verkar åldras snabbare om man inte tränar och motionerar, det berättar doktorn.com . Forskarna menar att stillasittande liv leder till minskad hjärnvolym.

Läs mer

Göran gästbloggar på Träningsbloggen om Ankyloserande spondylit - och 'En Svensk Klassiker'

Göran Wahlstedt gästbloggar på Reumatikerförbundets träningsblogg. Han har haft Ankyloserande spondylit lång tid men vägrade ge upp.

Läs mer
Göran Wahlstedt. Bildkälla: Reumatikerförbundets träningsblogg

Motion inför operation ger bättre resultat?

Kan motion innan operation förbättra resultatet?, det vill Skånes Universitetssjukhus ta reda på. I ett samarbete mellan professor Leif Dahlberg och fysioterapeut Frida Jonsson genomförs nu projektet 'Stark att opereras', berättar tidskriften Vetenskap och hälsa.

Läs mer

Varför träna leder som gör ont?

Till den som har ont i sina leder, av Artros eller Reumatoid artrit (RA)/ledgångsreumatism ges rådet att träna. Varför är det så bra? En fysioterapeut och rådgivare i det norska Reumatikerförbundet berättar varför i tidningen 'Norsk Ukeblad'.

Läs mer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.