Färdtjänst

Vad är det som brukar kallas för färdtjänst? Vad krävs för att du ska få rätt till färdtjänst? Kan du resa med färdtjänst till ett läkarbesök?

Generell information
Färdtjänst är en transportservice som omfattar resor med både personbil och specialfordon/"färdtjänstbuss".
Man kan få tillgång till färdtjänst om man har en långvarig funktionsnedsättning som gör att man har svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel.

Det är färdtjänstlagen som reglerar vem som har rätt att få färdtjänst. Det är kommunen eller den som ansvarar för kollektivtrafiken i länet som beslutar om man ska få färdtjänst utifrån hur svårt man har att förflytta sig på egen hand eller att använda kollektiva färdmedel.

Det är kommunen som ansvarar för att det finns färdtjänst och man ansöker om det hos den kommun som man är folkbokförd i, eller hos den som ansvarar för kollektivtrafiken i det län där man är folkbokförd. Oftast finns det en färdtjänsthandläggare som kan ge hjälp.

Rätten till färdtjänst är densamma överallt och regleras i lag, men det finns ofta lokala eller regionala kompletterande regler för färdtjänst. Reglerna skiljer sig åt mellan olika delar av landet.

Med Färdtjänst kan man göra alla typer av resor utom sådana som en annan huvudman ansvarar för, till exempel när landstinget står för resor till och från sjukhuset. Det räknas inte som färdtjänst när man skall resa till ett sjukhus för ett läkarbesök eller operation, det räknas som en sjukresa.

Färdtjänst i Region Skåne

Bestämmelser kring färdtjänst kan skilja från kommun till kommun.
Läs på respektive kommuns webbplatser vad som gäller för den kommun Du tillhör.

Läs om färdtjänst på webbplatsen 1177 Vårdguiden här.

Läs om färdtjänst på Skånetrafikens webbplats här

0 Kommentarer

Inga artiklar hittades

50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.