Mjölk - allergi och intolerans. Vad är skillnaden?

Om man är allergisk mot mjölk, innebär det att man inte tål mjölkprotein. Har man denna allergi måste man undvika alla livsmedel som innehåller mjölkproteiner, som till exempel vanlig mjölk, grädde, yoghurt, mjölkbaserade såser, soppor med mera.

Idag förväxlar många allergi mot mjölkprotein med laktosintolerans. Det är viktigt att man förstår skillnaden på dessa, eftersom man annars kanske utesluter mejeriprodukter som man kanske egentligen faktiskt kan tåla.
När man är laktosintolerant är man istället känslig för mjölksocker. Man tål vanligtvis både fil, yoghurt, getost och hårdost utan att få besvär.

Allergi och intolerans är inte samma sak. När man är har intolerans reagerar inte kroppens immunförsvar på födoämnena utan reaktionerna går till på annat sätt. Intolerans mot olika livsmedel kan ge liknande besvär som allergi.

Laktosintolerans
  • När man har laktosintolerans kan man inte på ett normalt sätt ta upp mjölksocker, laktos, från födan.
  • Det är ofarligt att ha laktosintolerans även om besvären kan upplevas som obehagliga.
  • Om man undviker matvaror med mycket laktos, främst vanlig mjölk, kan man undvika besvär.
Läs mer på 1177 Vårdguidens webbplats här.
Mjölkallergi
  • Innebär att man inte tål ett eller flera av de proteiner som finns i mjölk, till skillnad från laktosintolerans där det är mjölksocker som är problemet.
  • Vanligast hos små barn, men förekommer även ibland hos vuxna.
  • Det är vanligast att få symtom från huden, magen och tarmarna.
Läs mer på 1177 Vårdguidens webbplats här.

På Livsmedelsverkets webbplats finns en sida med bra information om allergi respektive intolerans när det gäller mjölk. Du hittar den här

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.