Stress - både bra och dåligt

När vi sitter med andan i halsen och pulsen i topp kan det vara svårt att se vad stress är bra för. Många av oss ser nog stress som något dåligt.  Vi förknippar ofta det med utbrändhet, sjukskrivningar och att ha hjärtat högst upp i halsgropen.

i grund och botten är stress något väldigt positivt och ett överlevnadssystem som vi har för att anpassa oss till olika utmaningar.

Vad stressen gör med oss:
  • Den får hjärtat att slå snabbare
  • Den får musklerna att spännas
  • Den gör oss redo för att springa snabbt, slåss eller bättre hantera smärta.
  • Även i en vardagssituation är stressen absolut nödvändig. När vi ska gå upp på morgonen eller fokusera inför ett viktigt samtal till exempel, behövs den för att reglera blodtryck och energitillgång. 

Inte så farligt som man kan tro

Det finns ofta en överdriven oro kring stress och hur den kan påverka vår hälsa. Viss vardagsstress är bara bra för oss. Farligt blir det först när vi varit stressade under en väldigt lång period. 

Om man har särskilt starka aktiveringar under lång tid tycks vi trötta ut stressystemenvoch då kan vi inte längre förbereda oss på samma sätt för utmaningar.
Efter några veckors hög belastning kan man se förändringar i immunsystemet ochvi blir då blir känsligare för förkylningsvirus. Allvarliga risker får vi först vid långvariga aktiveringar.

Leder till dåliga vanor

På lång sikt kan ett sådant här beteende leda till utmattning, psykisk ohälsa och i viss mån även hjärtincidenter. Men problemet behöver inte nödvändigtvis vara stressen i sig, utan snarare de prioriteringar vi gör när vi är stressade. 

Våra hälsobeteenden har en tendens att försämras vid högre stressnivå och högre belastning. Det gör att man kanske sover sämre, inte äter ordentligt eller motionerar på samma sätt, och det kan bidra till ohälsa.
Det bästa rådet för att uppnå god hälsa kan därför vara att försöka ta hand om sig själv och ge kroppen chans till återhämtning.
Det är kanske lättare sagt än gjort, men man bör framför allt undvika att låna tid från sömnen och tänka att man ska hinna mer genom att sova mindre. Dessutom ska man om möjligt hålla igång sin fysiska aktivitet och inte slarva för mycket med kosten. 

Ser vi till att sköta dessa delar kan vi kanske till och med bränna på lite extra i vardagen och ändå minska risken för att stressen ska få negativa konsekvenser. Lite stress i lagom doser, är nämligen inget att stressa upp sig över. 

Visste du att: 

Stress är en grundläggande funktion för vår överlevnad.

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.