Din patientjournal

Vad gäller för din patientjournal? Hur spärrar jag uppgifter? Hur ser jag vem som har tittat på min journal?

Patientjournalen
I din patientjournal finns uppgifter om den vård du har fått inom hälso- och sjukvården.
I journalen skriver medicinsk personal in vilken vård du har fått samt olika bedömningar personal gör, och det kan också finnas uppgifter om provsvar.

Det som skrivs i din journal är skyddat av sekretess, och det är bara du själv samt den hälso- och sjukvårdspersonal som du får vård av som kan läsa det. Det finns en särskild lag, Patientdatalagen, som bestämmer hur din journal får användas.


Läsa sin journal
Skulle du vilja läsa din journal?

Journalanteckningar för vård du sökt efter den 17 mars 2014 går idag att läsa på Internet. Under det som kallas Mina vårdkontakter ,på 1177 Vårdguidens webbplats, finns en tjänst som heter "Journalen". Där kan du läsa dessa journalanteckningar.
Genom Mina vårdkontakter kan du också beställa journalkopior från vård du fått inom den offentliga hälso- och sjukvården i Region Skåne.
För att använda Mina vårdkontakter måste du först registrera ett konto på webbplatsen. Har du redan ett sådant krävs det bara att du loggar in med dina uppgifter för kontot.

Hjälp i hur man skapar ett nytt konto, loggar in på ditt konto, samt hur du använder Mina vårdkontakter finns att läsa här

Förutom att använda Internet och Mina vårdkontakter kan du också ta kontakt med det som heter Journal- och arkivservice på Region Skåne.
Det går att få ut 10 sidor ur journalen till en kostnad av 50 kronor, vill man sedan ha fler sidor betalar man 2 kronor per extra sida.
De beställda journalkopiorna skickas sedan som ett rekommenderat brev som du måste hämta ut hos ett postombud. Brevet ställs till den adress du är folkbokförd på.
Du kan hitta en informationsfolder om detta bifogad som bilaga nedan. I den finns också en beställningsblankett du kan skriva ut själv och skicka.

Frågor och svar om e-journaler hittar du här


Spärra uppgifter
Du kan om du så önskar spärra vissa uppgifter i din journal. Det kan du göra både genom Mina vårdkontakter och genom att ta kontakt med Journal- och arkivservice i Region Skåne.
Det finns ett informationsblad om detta samt en beställlningsblankett för att spärra/häva spärr bifogade som bilagor nedan. 


Vem har läst journalen?
Det går att se vem som har tittat i din journal. Varje gång någon i vårdpersonalen vill läsa din journal registreras detta i en så kallad logg.
Det finns ett informationsblad om detta samt en beställningsblankett för att få ett utdrag ur denna logg. Du hittar dessa bifogade som bilagor nedan. 

Du kan hitta denna information och mer på Region Skånes webbplats här

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.