Så kan du läsa tidningar på mobiltelefon och surfplatta

Idag kan den som har en så kallad "smart telefon" eller en läsplatta/surfplatta läsa elektroniska tidningar på denna. Man kan antingen läsa tidningar på Internet i speciella anpassade läsarprogram, eller så hämtar man hem tidningar genom olika appar som finns för detta.

Ett exempel på hur en läsare för e-tidningar fungerar ser du när du vill läsa Reumatikerförbundets tidning "Reumatikervärlden" på webben.

När du besöker Reumatikerförbundets webbplats och har klickat dig fram till Reumatikervärlden, så visas en webbsida där det automatiskt laddas in ett läsarprogram för e-tidningar kallat "e-magin - viewer".
Det ser ut så här:

I läsaren kan du bland annat bläddra i tidningen direkt, söka efter artiklar och även bläddra i arkivet över tidigare nummer som kommit ut.

Förutom att läsa tidningen så här på webben kan du också få tidningen direkt in i mobilen/surfplattan.

Så här gör du:

1. "Klicka på" eller "skriv in" nedanstående länk i webbläsaren i din mobil:
  2. Öppna länken, klicka på ikonen med pilen som går till höger och välj "lägg till på hemskärmen" (Iphone, Ipad) eller Öppna länken, klicka på "meny" och välj "lägg till bokmärke" (Android). Nu har du alltid senaste numret av Reumatikervärlden i fickan - alldeles gratis!

(Anpassad för Android, Iphone, Ipad, Iphone-touch samt Android 2.2, och minst 3 tums storlek på skärmen)

Detta var bara ett exempel på läsare som finns, det finns många andra också som kanske fungerar på annat sätt.
Ofta kommer e-tidningar ut i ett format som kallas "e-pub". Det finns många olika appar till vilka du kan hämta hem tidningar och annat i formatet e-pub, som du sedan kan läsa.

Har du en suftplatta, typ iPad eller liknande, följer någon form av eboksläsare med, då gör du så här:

Hämta hem filen med boken/tidningen och öppna den i eboksläsaren. För iPad importerar du (eller klickar och drar över filen) till iTunes i din dator och sedan "synkroniserarar" du din iPad. Då finns boken i ditt virtuella bibliotek i appen iBooks på din iPad.

Du kan läsa om det här.

Du kan läsa om några olika läsarprogram här.